Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπίσμαρκ κι εμείς!

Όσοι θα ήθελαν να ερμηνεύσουν τη στάση της κ. Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα και την ευρωζώνη γενικότερα θα έπρεπε να φέρουν στον νου τους τον πρώτο καγκελάριο της ενωμένης Γερμανίας κ. Μπίσμαρκ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπίσμαρκ κι εμείς!
Η χθεσινή προειδοποίηση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών κ. Προέλ ότι η χώρα του δεν θα συνεισφέρει τα 190 εκατ. ευρώ που της αναλογούν από την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δεν ήταν τυχαία.

Ούτε ασφαλώς η παρατήρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ότι η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν δείξει περίσσεια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και πως η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος.

Όλα έχουν την εξήγησή τους.

Πρώτον, είναι ασφαλώς ενοχλητικό να ακούς τον πρωθυπουργό μιας χώρας (της Ελλάδας) που βρίσκεται στην εντατική και επιζεί με τα δικά σου δανεικά να επικρίνει μια κύρια πολιτική επιλογή σου (της Γερμανίας) όπως ο μόνιμος μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Υπό αυτήν την έννοια ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, έστω κι αν εξέφραζε την άποψη που έχουν αρκετοί συνάδελφοί του στην ευρωζώνη, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα έχει ανάγκη τα 110 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, η Γερμανία δείχνει για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τάσεις ηγεμονισμού στην Ευρώπη, θέλοντας να ξεπεράσει το σύνδρομο ντροπής για τους δύο παγκόσμιους πολέμους που προκάλεσε τον προηγούμενο αιώνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει ολοένα και περισσότερο να θέλει να μοιάσει στον Ότο Έντουαρντ Λέοπολντ Βον Μπίσμαρκ, τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ήταν ο άνθρωπος που κέρδισε τον τίτλο του «σιδηρού καγκελάριου» και έμεινε στην Ιστορία για τη ρεαλπολιτίκ διπλωματία που εφάρμοσε.

Τρίτον, η κ. Μέρκελ έχει πλήρη γνώση της αρνητικής άποψης που έχει η μεγάλη πλειονότητα των συμπατριωτών της για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Δεν μπορεί λοιπόν να μην τη λάβει υπόψη της όταν αναφέρεται στη χώρα μας και να μην προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί πολιτικά κατηγορώντας τον πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο κ. Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Όμως, η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε ποτέ να είναι η καγκελάριος στη θητεία της οποίας η ευρωζώνη αποσυντέθηκε και το ευρώ σταμάτησε να είναι το δεύτερο κυριότερο νόμισμα στον κόσμο.

Θα πρέπει λοιπόν να βαδίσει σ’ ένα λεπτό σχοινί, ισορροπώντας μεταξύ της ανάγκης να ικανοποιήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους και να επιβάλει τους νέους κανόνες του παιχνιδιού στην ευρωζώνη από τη μια πλευρά και να προφυλάξει το ευρώ από την άλλη.

Η ελληνική πλευρά, η οποία δεν έχει πολλές επιλογές, θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά, έχοντας στον νου τις ισορροπίες που η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να διαφυλάξει για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v