Χρέος: Η αναδιάρθρωση και το τάιμινγκ!

Η αναδιάρθρωση των δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ με επιμήκυνση της αποπληρωμής τους βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποιο όμως είναι το σωστό τάιμινγκ;

Χρέος: Η αναδιάρθρωση και το τάιμινγκ!
Πώς αλλάζουν οι καιροί!

Μέχρι πριν από λίγους μήνες όποιος τολμούσε στην Ελλάδα να μιλήσει για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θεωρούνταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, εχθρός του λαού και φίλος των κερδοσκόπων.

Από τη στιγμή όπου ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι διαρροές περί συνομιλιών με το ΔΝΤ αρχικά και με την Ε.Ε. εν συνεχεία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του μνημονίου και αφού ακολούθησαν οι συνήθεις διαψεύσεις, ήρθε η επιβεβαίωση από επίσημα χείλη.

Όμως, μερικοί επικοινωνιολόγοι, προφανώς, είχαν τη φαεινή ιδέα να διαχωρίσουν την "κακή" αναδιάρθρωση από την "καλή" επιμήκυνση του χρέους, που ανακουφίζει.

Φυσικά, η επιμήκυνση δεν είναι παρά μια μορφή αναδιάρθρωσης χρέους, όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους.

Εμείς, πάντως, θα χρησιμοποιήσουμε τους δύο όρους εναλλακτικά στο κείμενο που ακολουθεί.

Ποια είναι τα τωρινά δεδομένα;

Η Ελλάδα θα έχει δανειστεί 38 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2010 από τον μηχανισμό στήριξης, αν, όπως όλα δείχνουν, περάσει τις "εξετάσεις" της τρόικας για όλα όσα έχει κάνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η χώρα θα δανειστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ το 2011 αν εφαρμόσει το μνημόνιο, επιπλέον 24 δισ. ευρώ το 2012 και τέλος 8 δισ. ευρώ το 2013.

Στα ανωτέρω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ετήσιος κυλιόμενος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων.

Με βάση τον σημερινό κανόνα αποπληρωμής των δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και των λήξεων υφιστάμενων ομολόγων, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 70 δισ. ευρώ και άνω ετησίως τη διετία 2014 - 2015.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα μπορέσει να σηκώσει από τις αγορές τόσο μεγάλα ποσά εκείνη την περίοδο, ακόμα κι αν έχει εφαρμόσει με επιμέλεια το μνημόνιο.

Μάλιστα, οι όποιες ελπίδες ψαλιδίστηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανοδική αναθεώρηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους την περίοδο 2006 - 2009 από τη Eurostat, αφού το δημόσιο χρέος πιάνει ταβάνι κοντά στο 160% του ΑΕΠ το 2013.

Επομένως, η μερική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους μέσω της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα βοηθούσε στην εξομάλυνση των αποπληρωμών των τοκοχρεολυσίων τη διετία 2014 - 2015, μειώνοντάς τες σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Φυσικά, σημασία έχει επίσης το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί στο νέο δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας που θα πρέπει να συναφθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η διάρκειά του και η περίοδος χάριτος όπου δεν θα πληρώνονται χρεολύσια.

Ας μην ξεχνάμε ότι χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν δεσμευθεί να χρηματοδοτούν την Ελλάδα με βάση το 3μηνο επιτόκιο Euribor συν 300 μονάδες βάσης, όταν οι ίδιες δανείζονται πρακτικά ακριβότερα.

Όμως, η επιμήκυνση δεν θα έλυνε ούτε το πρόβλημα φερεγγυότητας της χώρας ούτε την ανάγκη να προσφύγει στις αγορές το αργότερο μέσα στο 2012 για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.

Παρ' όλα αυτά, η αναδιάρθρωση αυτού του είδους θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση των spreads με τα οποία θα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο στο μέλλον, γιατί οι επενδυτές θα θεωρούσαν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Όμως, το μέγεθος της αποκλιμάκωσης των spreads δεν μπορεί να προβλεφθεί και σίγουρα θα εξαρτηθεί κι από άλλους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

Αν λοιπόν η κ. Μέρκελ συμφωνήσει στην επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου και το επιτόκιο δεν ήταν υψηλότερο του σημερινού, η Ελλάδα θα έπρεπε να επιδιώξει να υλοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατό, και μάλιστα πριν εισπράξει τη δόση των 9 δισ. ευρώ μέσα στον Νοέμβριο.

Ο λόγος είναι απλός:

Σε αυτήν την περίπτωση θα επιμήκυνε το ποσό των 81 δισ. ευρώ έναντι 72 δισ. αν το επιχειρούσε πριν από την επόμενη δόση που είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2011.

Από ελληνικής σκοπιάς, λοιπόν, το γοργόν και χάριν έχει, αν και δεν λύνει, επαναλαμβάνουμε, το πρόβλημα φερεγγυότητας της χώρας.

Αμφιβάλλουμε όμως αν η Γερμανία συναινέσει σε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ακόμη στην αρχή της πορείας και δεν έχει περάσει επισήμως ακόμη το δεύτερο τριμηνιαίο τεστ της τρόικας.

Από πλευράς τάιμινγκ, λοιπόν, το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν η επιμήκυνση του δανείου να συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το συντομότερο δυνατό, γιατί θα καλύψει μεγαλύτερο υπόλοιπο δανείου.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η επόμενη ευκαιρία θα είναι πριν από τη δόση των 15 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Από εκεί και πέρα, το εναπομείναν ποσό του δανείου θα είναι 57 δισ. ευρώ και επομένως τα ευνοϊκά αποτελέσματα της επιμήκυνσης στη μείωση των τοκοχρεολυσίων της περιόδου 2014 - 2015 θα είναι σαφώς πιο περιορισμένα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v