Nα ποντάρει κανείς στο ευρώ ή όχι;

Οι αναταράξεις στις αγορές των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης πλήγωσαν το ευρώ. Η κρίση, ισχυρίζονται μερικοί, δημιουργεί ευκαιρίες. Όμως, είναι αυτή η περίπτωση με το ευρώ;

Nα ποντάρει κανείς στο ευρώ ή όχι;
Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο σημείο από τις 5 Οκτωβρίου, στον απόηχο των φημών που θέλουν η Ιρλανδία να έχει τη μοίρα της Ελλάδας.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου υποχώρησε στο 1,3638 αργά χθες το βράδυ για να ανακάμψει στη συνέχεια προς το 1,3670. Το ευρώ "αδυνάτισε" επίσης έναντι του γεν, με την ισοτιμία να υποχωρεί στο 112,75.

Από τεχνικής πλευράς δεν είναι καθόλου περίεργο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να διορθώνει ενίοτε έναντι του δολαρίου μέχρι 5% όταν βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης Νο 2 που εφαρμόζει η Fed συνιστά έναν καλό λόγο για την περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Όμως, το ξεπούλημα των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και γενικότερα η αναταραχή στην περιφέρεια της ευρωζώνης υπεραντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την πολιτική της Fed αποδυναμώνοντας το ευρώ.

Με το spread της Ιρλανδίας στις 650 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου είναι προφανές ότι το κόστος δανεισμού της πρώην κέλτικης τίγρης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα για να είναι αποδεκτά.

Όμως, η Ιρλανδία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έχει φροντίσει να αγοράσει χρόνο για τον εαυτό της, δανειζόμενη τα ποσά που χρειάζεται μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Δεν πιέζεται δηλαδή να βγει αμέσως στις αγορές και να δανειστεί για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως συνέβη με την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο - Μάιο.

Ακόμη κι αν χρειαστεί ή υποχρεωθεί να προσφύγει στον μηχανισμό EFSF των 750 δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί αμέσως εκταμίευση των ποσών.

Επομένως, είναι πιθανό να μη συνεχίσει το ευρώ να υποχωρεί αν ανακοινωθεί ότι η Ιρλανδία πάει στον μηχανισμό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη όταν η Ελλάδα έκανε το ίδιο.

Τι θα μπορούσε να κάνει το ευρώ να διολισθαίνει μετά την προσφυγή της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στο EFSF;

Προφανώς, μόνο η πεποίθηση των αγορών ότι έρχεται η σειρά της Ισπανίας και κατόπιν της Ιταλίας.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, τα ομόλογα των δύο χωρών θα έμπαιναν στο στόχαστρο των αγορών, τα spreads θα ξεχείλωναν και από κάποιο σημείο και μετά θα χρειάζονταν κι αυτές στήριξη.

Όμως, το EFSF δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να μιλάμε πιθανόν για κατάρρευση του ευρώ.

Αν και η πρόσφατη ιστορία διδάσκει ότι η ρήση του Γιόγκι Μπέρα, ενός από τους πιο γνωστούς παίκτες του αμερικανικού μπέιζμπολ, «ποτέ μη λες ποτέ» είναι σοφή και επομένως τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται, το πιθανότερο είναι κάτι άλλο.

Από τη μια πλευρά, να γίνει μία ακόμη προσπάθεια να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών για την Ιρλανδία με την ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών, π.χ. μεγαλύτερες αγορές ιρλανδικών κι άλλων περιφερειακών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, να τονιστούν οι διαφορές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε σχέση με την Ισπανία και κατόπιν την Ιταλία.

Όποιοι πιστεύουν στην ικανότητα των αγορών να διαφοροποιούν μεταξύ των ανωτέρω χωρών θα έπρεπε να ποντάρουν στο ευρώ.

Αν όχι, θα ήταν καλύτερα να περιμένουν έξω από τον αγωνιστικό χώρο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v