Το φως εξ Εσπερίας και το τούνελ!

Υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος για την πορεία της Σοφοκλέους και των άλλων αγορών αλλά και άλλοι για να είναι αισιόδοξος. Όλα είναι θέμα ισορροπιών.

Το φως εξ Εσπερίας και το τούνελ!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς απαισιόδοξος για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πρώτον, όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2011.

Οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν συρρίκνωση μικρότερη του 2%, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι την τοποθετούν μεταξύ 2,5% και 3%.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αύξηση του τζίρου των εισηγμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην ελληνική αγορά δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Οι οικονομικές συνθήκες επίσης δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, παρότι στελέχη των τελευταίων εκτιμούν ότι θα φθάσουν στο υψηλότερο σημείο τους το α΄ εξάμηνο του 2011 και εν συνεχεία θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Δεύτερον, οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, που θα μπορούσε να συνοδευθεί με βαθύ "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, συντηρούν τα ελληνικά spreads σε υψηλά επίπεδα και διατηρούν τη νευρικότητα στις αγορές.

Τρίτον, η επανάκαμψη των αμφιβολιών σχετικά με την προθυμία ή την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο.

Σε πολλούς δεν έχει διαφύγει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο εδώ και μερικούς μήνες, λόγω προφανώς της απροθυμίας της να αναλάβει πρωτοβουλίες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποφεύχθηκε την Κυριακή, αλλά παραμένει στο τραπέζι.

Ποιος άλλωστε μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή αν γίνει η έκπληξη στην περιφέρεια της Αττικής και δεν βγει ο κ. Σγουρός;

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δεν θα ήθελε κάποιος να αγγίξει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όμως, η Σοφοκλέους λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον, όπου τα πράγματα μοιάζουν σαφώς καλύτερα.

Οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών θέλουν η παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 4% και άνω το 2011, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιριών να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό.

Ειδικότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη, το ποσοστό των εταιριών που έχει ανακοινώσει καλύτερα των αναμενομένων κέρδη ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που έχει κάνει το αντίθετο.

Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται το τελευταίο εξάμηνο, οδηγώντας τους αναλυτές σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν παραμείνει στάσιμες, με εξαίρεση το τελευταίο δίμηνο, ενώ την ίδια περίοδο τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν κερδίσει έδαφος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες 10,8 φορές (Ρ/Ε) τα προβλεπόμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου, ενώ η μερισματική απόδοσή τους εκτιμάται πάνω από 3%.

Φυσικά, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι τα hedge funds έχουν επενδύσει πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου τους και συχνά πάνω από 60% σε μετοχές, έναντι 38% περίπου πριν από μερικούς μήνες.

Επιπλέον, η επενδυτική ψυχολογία έχει ανακάμψει και δεν βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα που θα προτιμούσαν οι contrarians.

Παρ' όλα αυτά, τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών σημείων, υποδηλώνοντας ότι οι "ταύροι" εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στις ευρωπαϊκές αγορές.

Εξυπακούεται ότι αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να ξαναβάλει τη Σοφοκλέους σε σταθερή ανοδική τροχιά.

Είναι όμως παρήγορο σε μια εποχή όπου το εσωτερικό δεν γεννά καλά νέα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v