Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλογές: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι!

Η μη διενέργεια πρόωρων εκλογών ανακουφίζει μεν, αλλά δεν θα έπρεπε να καθησυχάζει. Το τζίνι της πολιτικής αβεβαιότητας έχει βγει πλέον από το μπουκάλι.

Εκλογές: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι!
Η ψήφος του λαού αποδείχθηκε τελικά σοφή.

Μπορεί ένα σημαντικό μέρος να απείχε για διαφορετικούς λόγους, όμως οι υπόλοιποι που ψήφισαν μοίρασαν τα κουκιά με σοφό τρόπο.

Από τη μία πλευρά, βοήθησαν στο να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που θα είχε αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία και στη χώρα.

Όταν τα γκάλοπ συμφωνούν ότι το 80% των ψηφοφόρων δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος καταφέρνει να κόψει πρώτος το νήμα στην Αττική και ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα κερδίζει τουλάχιστον τις μισές από τις 13 περιφέρειες, είναι δύσκολο να πας σε πρόωρες εκλογές.

Πολύ περισσότερο όταν η τρόικα είχε διαμηνύσει ότι δεν θεωρούσε τις πρόωρες εκλογές πανάκεια και είχε πιθανόν καταστήσει σαφές ότι θα υπήρχαν συνέπειες μετεκλογικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας για την πολιτική της κυβέρνησης, κυρίως την οικονομική, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Πλέον, τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας είναι αρκετά κοντά, παρότι η Ν.Δ. δεν επωφελήθηκε από την αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ.

Όμως, λίγοι προέβλεπαν πριν από μερικούς μήνες ότι τα δύο κόμματα θα ήταν τόσο κοντά 13 περίπου μήνες μετά την εκλογική συντριβή του συντηρητικού κόμματος.

Αυτό από μόνο του καθιστά τον αρχηγό της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά αναμφισβήτητο κυρίαρχο στον χώρο και είναι πλέον λογικό να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από τα διεθνή ΜΜΕ.

Υπό αυτήν την έννοια, φαίνεται ότι έχουμε πλέον μια σχετική ισορροπία δυνάμεων των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας στο εκλογικό σώμα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι στο παρελθόν, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας.

Με δεδομένο ότι η εκταμίευση των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ προϋποθέτει την εφαρμογή κι άλλων μέτρων λιτότητας και διαρθρωτικών αλλαγών, που θα θίξουν διάφορες επαγγελματικές ομάδες, είναι πιθανόν η εκλογική αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος να συνεχιστεί.

Πολύ περισσότερο γιατί θα έρθει αντιμέτωπο με δυνάμεις εκ της σαρκός του, π.χ. συνδικαλιστές στις ΔΕΚΟ κ.ά.

Είναι λοιπόν εύλογο να υποθέσει κανείς ότι οι συντηρητικοί θα πάρουν κεφάλι σε κάποιο σημείο τους επόμενους μήνες.

Αυτό δεν μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητο από τους επιτελείς του πρωθυπουργού, οι οποίοι επιπλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χρήση της λίστας είναι ένα όπλο στα χέρια τους μέχρι τον Μάρτιο.

Η λίστα αφενός βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ομοιογενούς κοινοβουλευτικής ομάδας κι αφετέρου δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα στον κ. Σαμαρά, αφού όσους βουλευτές κόψει στο πλαίσιο της δικής του προσπάθειας ανανέωσης θα μπορούν να βρουν καταφύγιο στο νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Όμως, όλα αυτά τα γνωρίζουν οι περισσότεροι από όσους έχουν ελληνικά μετοχές και ομόλογα.

Μπορεί λοιπόν η απόφαση του πρωθυπουργού για μη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές να ανακουφίσει τις αγορές, όμως σίγουρα δεν θα τις καθησυχάσει, με δεδομένες τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν στο μέλλον.

Αναμφισβήτητα, το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε ο πρωθυπουργός βοήθησε μεν σε κάποιον βαθμό στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές, αλλά έβγαλε επίσης από το μπουκάλι το τζίνι του πολιτικού ρίσκου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Κουβέλη, σε τηλεοπτικό σταθμό, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, θα έπρεπε να προσεχθούν.

Το ενδεχόμενο των εκλογών είναι υπαρκτό, δήλωσε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι οι εθνικές κάλπες δεν θα στηθούν κατ’ ανάγκην στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατά σύμπτωση, τις ίδιες απόψεις εκφράζουν εδώ και καιρό όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν πρόσβαση στους επιτελείς του πρωθυπουργού.

Συμπέρασμα;

Το όποιο ράλι ανακούφισης από τη μη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε αυτήν τη φάση δεν θα πρέπει να παρερμηνευθεί.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v