Πρόωρες: «Πρώτα πυροβολάς, μετά ρωτάς»!

Η αναθέρμανση του σεναρίου για πρόωρες εθνικές εκλογές έστειλε τα spreads υψηλότερα και τη Σοφοκλέους κάτω από τις 1.500 μονάδες. Τα χειρότερα έρχονται αν επιβεβαιωθεί.

Πρόωρες: «Πρώτα πυροβολάς, μετά ρωτάς»!
Η χθεσινή ήταν μια καλή μέρα για τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων διεθνώς, που επωφελήθηκαν από την απόφαση της Fed να ενεργοποιήσει αγορές αμερικανικών χρεογράφων ύψους 600 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όμως, τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές δεν συμμετείχαν στο πάρτι.

Ο κυριότερος λόγος;

Η διακίνηση του σεναρίου σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα προχωρήσει σε πρόωρες γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Η επανάκαμψη του σεναρίου προκάλεσε αναταράξεις χθες το απόγευμα στα ομόλογα και στις μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. να κλείσει κάτω από τις 1.500 μονάδες και το spread στα 10ετή ομόλογα να πλησιάσει τις 900 μονάδες βάσης.

Αν μάλιστα οι ειδήμονες έχουν δίκιο, τότε η σημερινή μέρα δεν θα είναι καλύτερη γιατί οι αγορές δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως τις αυξημένες πιθανότητες του εν λόγω σεναρίου.

Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι στην αγορά θεωρούν πως τυχόν προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά τον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα σ’ αυτήν τη συγκυρία.

Όμως, δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν, αλλά πολιτικοί που σκέφτονται και ενεργούν συχνά με διαφορετικά κριτήρια.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι είναι να περιμένουν το αποτέλεσμα της Κυριακής για να δουν τι θα γίνει.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι κάποια ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν πλέον στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον πολιτικό κίνδυνο ακόμη κι αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές.

Πόντους στα μάτια τους θα χάσει επίσης ο πρωθυπουργός.

Όμως, ακόμη χειρότερη θα είναι η κατάσταση αν όντως προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ο χρόνος από τις 7 ή τις 8 Νοεμβρίου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου είναι όντως βραχύς από ημερολογιακή πλευρά.

Όμως, δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλος από τη σκοπιά των αγορών.

Οι τελευταίες δεν χρειάζονται πολύ καιρό, ούτε καν μέρες, για να στείλουν το ελληνικό spread στη 10ετία στις 1.000 μονάδες βάσης πάνω από τη Γερμανία, ανεβάζοντας την απόδοση του ελληνικού ομολόγου πάνω από το 12%.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης στις τιμές των τραπεζικών μετοχών και στη Σοφοκλέους είναι προφανείς.

Λιγότερο προφανείς στους πολιτικούς είναι οι συνέπειες τόσο υψηλών spreads στις τραπεζικές καταθέσεις.

Όπως σωστά παρατηρούσε γνωστός τραπεζίτης: «Αν το spread είναι στις 1.000 μονάδες και η αγορά προεξοφλεί αναδιάρθρωση του χρέους με βαθύ "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, γιατί να μη σκεφτούν κάποιοι ότι παρόμοιο κούρεμα μπορούν να υποστούν οι καταθέσεις τους;».

Αν φύγουν 5 - 10 δισ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό θα είναι δύσκολο να αναπληρωθούν όπως στο παρελθόν, αν και είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα προστρέξει σε βοήθεια, ενώ υπάρχουν τα 25 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων.

Ποιος όμως θα στοιχημάτιζε ότι η Εθνική, η Eurobank κ.λπ. θα μπορούσαν να σηκώνουν λεφτά από τη διατραπεζική αγορά, ή η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου υπό αυτές τις συνθήκες;

«Πρώτα πυροβολάς και μετά ρωτάς», λένε στις αγορές, που δεν καταλαβαίνουν ούτε από εκβιαστικά διλήμματα ούτε από μπλόφες.

Το ίδιο και η τρόικα.

Η συνέχεια επί της οθόνης.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v