Τράπεζες: Ξένες στην ίδια αγορά;

Όλες οι τράπεζες δεν έχουν τα ίδια δανειακά χαρτοφυλάκια. Όμως, κάτι δεν πάει καλά όταν εμφανίζουν τόσο μεγάλες διαφορές στις καθυστερήσεις δανείων στην ίδια (ελληνική) αγορά.

Τράπεζες: Ξένες στην ίδια αγορά;
Η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις κεφαλαιακές ανάγκες των επόμενων ετών και κατά συνέπεια πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοί τους.

Επομένως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των προβλέψεων που παίρνουν και των καλυμμάτων που έχουν αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την αξιολόγηση κάθε τράπεζας.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν για πάνω από 90 μέρες στα τέλη Ιουνίου αντιστοιχούσαν στο 9% του συνόλου στην ελληνική αγορά.

Το αντίστοιχο ποσοστό στα τέλη Μαρτίου ήταν 8,2%, ενώ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς βρισκόταν στο 7,7%.

Φυσικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία δανείων και το ποσοστό των καθυστερήσεων είναι μικρότερο στα στεγαστικά δάνεια για ευνόητους λόγους, π.χ. το σπίτι είναι πολύ σημαντικό για τον Έλληνα, και στα επιχειρηματικά λόγω προφανώς των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων, και πολύ μεγαλύτερο στα καταναλωτικά, στις πιστωτικές κάρτες κτλ.

Παρ’ όλα αυτά, τα δάνεια σε καθυστέρηση ως προς τα συνολικά που έχουν δοθεί δεν είναι μικρά ούτε στην κατηγορία των στεγαστικών, που θεωρούνται τα πιο ασφαλή.

Αν οι υπολογισμοί είναι σωστοί, το 8,7% των στεγαστικών δανείων δεν εξυπηρετείται στο τέλος του α΄ εξαμήνου έναντι 7,6% των επιχειρηματικών και 16,7% των καταναλωτικών δανείων.

Σε επίπεδο τραπεζών, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με τις μικρομεσαίες.

Αποκλίσεις
υπάρχουν επίσης μεταξύ των μεγάλων εγχώριων τραπεζών στην ελληνική αγορά, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να εκπλήσσουν και σε μεγάλο βαθμό εξηγούνται από τη διάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων, π.χ. οι τράπεζες με περισσότερα καταναλωτικά δάνεια είναι επόμενο να έχουν υψηλότερο ποσοστό καθυστερήσεων.

Όμως, εκείνο που εκπλήσσει και προβληματίζει ταυτόχρονα αρκετούς στην αγορά είναι οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ των "γαλλικών" τραπεζών, π.χ. Εμπορική, Γενική, και των μεγάλων ελληνικών.

Τα NPLs των "γαλλικών" τραπεζών φθάνουν ή ξεπερνούν το 20% στην Ελλάδα, όταν τα αντίστοιχα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών υπολείπονται του 10%, με αποτέλεσμα οι πρώτες να παίρνουν μεγάλες προβλέψεις που πλήττουν τα αποτελέσματά τους και προκαλούν αιμορραγία στα ίδια κεφάλαιά τους.

Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια της Εμπορικής και της Γενικής δεν είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα, θα περίμενε έπειτα από τόσο μεγάλες διαγραφές "κόκκινων" δανείων και τόσες μεταγγίσεις κεφαλαίων μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που έχουν κάνει οι μητρικές γαλλικές τράπεζες, να έχουν σενιαριστεί.

Επίσης, όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, είτε ελληνικών συμφερόντων, είτε γαλλικών, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Κατόπιν τούτου, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Πρώτον, οι θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα έδιναν και δίνουν δάνεια με πολύ ελαστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υπερδιπλάσια ποσοστά καθυστερήσεων σε σχέση με τις ελληνικές.

Δεύτερον, οι θυγατρικές των γαλλικών είναι πιο αυστηρές στην αξιολόγηση των δανείων.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, οι εγχώριες τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην εμφανίσουν πολλά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να προβαίνουν συχνότερα σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και δεν έχουν πίσω τους μια μεγάλη ξένη τράπεζα για να βάζει τα λεφτά όταν χρειαστεί.

Ποια από τις δύο εξηγήσεις είναι σωστή;

Ο καθένας διαλέγει και παίρνει.

Aν όμως πιστεύαμε την αυτοκριτική κάποιων Ελλήνων τραπεζιτών, θα επιλέγαμε τη δεύτερη εκδοχή.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v