Η κερκόπορτα της Ελλάδας!

Όλοι σχεδόν επικεντρώνονται στη διεύρυνση των ελληνικών spreads και στην πτώση του Χ.Α. μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Όμως, αλλού βρίσκεται ο κίνδυνος.

Η κερκόπορτα της Ελλάδας!
Όλοι όσοι έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας αγοράζοντας πιστωτικά παράγωγα CDS (Credit Default Swaps) στο ελληνικό χρέος, σορτάροντας ελληνικά ομόλογα, μετοχές ή χρηματιστηριακούς δείκτες θα πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένοι.

Τουλάχιστον μέχρις ότου λήξει ο συναγερμός των πρόωρων εκλογών που σήμανε ο πρωθυπουργός με τη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων και των CDS ξαναπήραν την ανηφόρα, ενθαρρύνοντας αρκετούς σπεκουλαδόρους να ξαναβγούν από το καβούκι τους.

Ήταν λοιπόν φυσικό επακόλουθο να ξαναζεσταθούν τα γνωστά σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας που είχαν μπει στο περιθώριο εδώ και κάμποσο καιρό.

Αναμφισβήτητα δεν είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς ξανά το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού να ανεβαίνει προς τις 800 μονάδες βάσης όταν πριν από λίγες μέρες είχε πέσει κοντά στις 680 μονάδες.

Μοιάζει περισσότερο με σκοτσέζικο ντους, καθώς άλλα περίμενε κανείς να συμβούν, π.χ. συνέχιση της πτωτικής πορείας του spread προς τις 600 μονάδες βάσης ή ακόμη χαμηλότερα, και άλλα συμβαίνουν.

Όμως, όλα σχεδόν έχουν την εξήγησή τους.

Ίσως γιατί είναι μερικές φορές πιο εύκολο να εξηγήσει κανείς τις κινήσεις των αγορών απ’ ό,τι τις μανούβρες των πολιτικών.

Στην περίπτωση των ελληνικών spreads είναι προφανές ότι οι συμμετέχοντες στις αγορές είχαν υποτιμήσει το πολιτικό ρίσκο, επικεντρωνόμενοι στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η ύπαρξη μιας κυβέρνησης που δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής και υποστηριζόταν από μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή τους καθησύχαζε.

Η ανακίνηση του θέματος των πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό τους προσγείωσε ανώμαλα, γιατί τους υπενθύμισε ότι πολιτικό ρίσκο υπάρχει σε χώρες που εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα λιτότητας παρότι διαθέτουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Φυσικά, όλα αυτά θα έχουν μικρότερη σημασία αν πρόωρες εκλογές δεν γίνουν τελικά.

Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία των πρόωρων εκλογών θα αφήσει κάποιο σημάδι, αφού θα υπενθυμίζει στους απέξω ότι μια επένδυση σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές δεν έχει αμελητέο πολιτικό ρίσκο.

Αναμφίβολα, η διεύρυνση των spreads συνιστά ένα ζήτημα, αφού συμβάλλει στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στις αγορές για τις ελληνικές κινητές αξίες.

Όμως, δεν είναι το πλέον καθοριστικό από τη στιγμή όπου η χώρα δεν εκδίδει ομόλογα και χρηματοδοτείται κυρίως από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Το πλέον καθοριστικό ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες είναι ένας νέος γύρος απόσυρσης και εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό.

Όσο κι αν θέλει να βοηθήσει η ΕΚΤ παρέχοντας ρευστότητα με την αποδοχή ομολόγων που θα έχουν κρατική εγγύηση στις ελληνικές τράπεζες, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο αν υπάρξουν εκροές καταθέσεων μεγάλης έκτασης.

Αυτή είναι η κερκόπορτα της ελληνικής οικονομίας που κάθε σπεκουλαδόρος θα ήθελε να ανοίξει.

Ας ελπίσουμε το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πολύ περισσότερο αυτό καθεαυτό το γεγονός να μην είναι το κλειδί που ψάχνουν.


Dr. Money

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v