Χ.Α: Hedge funds vs πολιτικό ρίσκο

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν ευνοεί τις ελληνικές μετοχές σε μια περίοδο όπου τα hedge funds ποντάρουν στο αποκαλούμενο beta των αγορών. Ποιος θα επικρατήσει;

Χ.Α: Hedge funds vs πολιτικό ρίσκο

Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα.

Γι’ αυτό οι μετοχές και τα ομόλογα χωρών που εμφανίζουν αυξημένο ρίσκο υποαποδίδουν έναντι των δεικτών αναφοράς (benchmark).

Υπό αυτήν την έννοια, η χθεσινή πτώση της Σοφοκλέους και η διεύρυνση των spreads στα ελληνικά ομόλογα και πιστωτικά παράγωγα (CDSs) δεν εκπλήσσουν, αφού εν μέρει αντικατοπτρίζει το αυξημένο πολιτικό ρίσκο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Όμως, είναι εύλογο και ορθολογιστικό να αντιδρούν οι αγορές με αυτόν τον τρόπο, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας άφησε ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση όπου η κυβέρνηση βγει αισθητά αποδυναμωμένη από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες,
που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν σε αυτήν τη φάση.

Το σίγουρο είναι πως οι πιθανότητες δεν είναι αμελητέες.

Κι αυτό γιατί στο παιγνίδι των εντυπώσεων είναι σημαντικό αν ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια Αττικής, κ. Σγουρός, βγει δεύτερος ή τρίτος και αν ο κ. Τατούλης ή ο υποψήφιος της Ν.Δ., κ. Δράκος, κερδίσει τη θεωρητικά "γαλάζια" περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Όμως, οι εντυπώσεις δεν μπορεί να είναι η μοναδική παράμετρος προσδιορισμού των όποιων πιθανοτήτων του σεναρίου των πρόωρων εκλογών.

Η απαίτηση ή μη της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων, μετά την αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους από τη Eurostat, θα παίξει επίσης ρόλο.

Το ίδιο ισχύει αναφορικά με την επιθυμία ή μη του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει τη λίστα ώστε να έχει μια πιο συντεταγμένη και πειθαρχημένη κοινοβουλευτική ομάδα, εν όψει της αναμενόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο εκλογικός νόμος με τον οποίον θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές πριμοδοτεί γενναιόδωρα το πρώτο κόμμα, ενώ το κόμμα της κ. Μπακογιάννη θα αποσπούσε ψήφους από τη συντηρητική παράταξη.

Αν μάλιστα πιστέψει κανείς άτομα που διάκεινται φιλικά προς την κόρη του κ. Μητσοτάκη, το νέο κόμμα θα εξασφάλιζε το 3% της εθνικής ψήφου μόνο από την Κρήτη.

Φυσικά, όλα αυτά είναι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου, αλλά δεν μπορούν να αγνοηθούν από οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή ή κάτοχο ελληνικών μετοχών ή/και ομολόγων που εξετάζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Όμως, απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχει μεν ελληνικές ρίζες, αλλά παρ' όλα αυτά επηρεάζει θετικά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό είναι το αποκαλούμενο "beta trade", που εκτελούν αρκετά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και κυρίως hedge funds σε διεθνές επίπεδο.

Με άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα ξένα χαρτοφυλάκια αγοράζουν μετοχές και παράγωγα σε δείκτες χωρών με υψηλό beta -μεγαλύτερο της μονάδας- γιατί πιστεύουν ότι οι αγορές έχουν μπει σε ανοδική τροχιά.

Προσβλέπουν λοιπόν σε μεγαλύτερα κέρδη, τοποθετώντας τα λεφτά τους σε κινητές αξίες που ανεβαίνουν περισσότερο σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.

Η Σοφοκλέους, και ειδικότερα οι περισσότερες δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές, συγκαταλέγεται σε εκείνες τις αγορές με υψηλό beta και είναι επόμενο να επωφελείται από το συγκεκριμένο trade των ξένων.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι αν η αύξηση της αβεβαιότητας που συνεπάγεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών είναι ικανή να υπεραντισταθμίσει τα οφέλη από το προαναφερθέν beta trade ή το αντίστροφο.

Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις πιθανότητες που θα συγκεντρώνει ανά μέρα ή εβδομάδα το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v