Ελλάδα 2013: Παπανδρέου vs El-Erian της PIMCO!

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ελληνική οικονομία το 2013 έδωσαν χθες ο πρωθυπουργός και ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO στη Ν. Υόρκη. Μήπως και οι δύο απόψεις δεν είναι σωστές;

Ελλάδα 2013: Παπανδρέου vs El-Erian της PIMCO!
Στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε την πίστη του ότι η χώρα θα βγει από την επιτήρηση το 2013 αν συνεχίσει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο.

Είναι μια άποψη την οποία συμμερίζονται, επισήμως τουλάχιστον, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ, αν και οι εκπρόσωποι του τελευταίου έχουν αφήσει κάποιο παράθυρο ανοιχτό για εναλλακτικά σχέδια (contingency plans) σε περίπτωση όπου τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν στο μέλλον.

Είναι επίσης μια άποψη που είναι κατανοητή από πολιτική σκοπιά.

Αν ξεπεράσει τον σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός θα έχει 3 χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, δηλαδή αρκετό χρόνο για να υλοποιήσει το έργο του.

Όμως, δεν συμφωνούν όλοι μαζί του.

Μιλώντας χθες λίγη ώρα αργότερα σε συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στη Νέα Υόρκη, ο κ. Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της PIMCO που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο στον κόσμο, δήλωνε ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. El-Erian, το βάρος της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή το 2013, απ’ ό,τι στην αρχή, και η χώρα θα αναγκαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση σε κάποιο σημείο όπου «το σύστημα θα είναι ενισχυμένο…».

Με άλλα λόγια, ο κ. El-Erian ισχυρίζεται ότι η αναδιάρθρωση είναι πιθανό να υλοποιηθεί όταν ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής ασθένειας σε άλλες χώρες θα έχει μειωθεί σημαντικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου ο ένας εκ των δύο ισχυρών ανδρών της PIMCO -ο άλλος είναι ο κ. Bill Gross- διατυπώνει δημοσίως απαισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.

Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, οι απόψεις τους ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίες, καθότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν το ειδικό βάρος που έχει η γνώμη τους στις αγορές, βγάζοντας λεφτά στους μεριδιούχους τους και αβγατίζοντας παράλληλα τα μπόνους τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άποψή τους θα πρέπει να υποτιμηθεί από τη στιγμή όπου το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πιθανό να ξεπεράσει το 150% το 2012 μετά τη νέα ανοδική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα το 2013.

Από τη μια πλευρά είναι η αισιόδοξη άποψη του πρωθυπουργού, που θέλει να πετυχαίνουμε τους στόχους και να βγαίνουμε από το μνημόνιο το 2013 αν δεν λυγίσουμε ενδιάμεσα.

Από την άλλη πλευρά η απαισιόδοξη άποψη της PIMCO, που μιλά για ελεγχόμενη χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του χρέους μέσα στην επόμενη τριετία, γιατί διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Ποια από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις είναι σωστή;

Όλα εξαρτώνται από την ικανότητα της χώρας να χρηματοδοτείται σταδιακά στις αγορές από μόνη της τα επόμενα χρόνια.

Είναι λοιπόν πιθανό να εφαρμόσει όλα τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο και να τα καταφέρει, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Όμως, είναι εξίσου πιθανό να κάνει ό,τι προβλέπεται και να μην τα καταφέρει στον βαθμό που θα έπρεπε όταν έρθει η ώρα, όπως υπονοεί η PIMCO.

Το πιθανότερο είναι να μη συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο λόγος είναι απλός.

Ως γνωστόν,
γίνονται συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο επέκτασης της αποπληρωμής των δανείων που μας έδωσαν πέρα από την περίοδο 2014 - 2015 όπου λήγουν.

Θα ήταν ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι οι επίσημοι πιστωτές μας θα δεχτούν να τους αποπληρώσουμε αργότερα χωρίς να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Οι υφιστάμενες εγγυήσεις και όροι που περιγράφονται στο μνημόνιο για τα δάνεια που παίρνουμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα επεκταθούν προφανώς στο μέλλον και είναι λογικό να συνοδεύονται από κάποιες δεσμεύσεις σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ και πιθανόν την Ε.Ε., που θα συνοδεύεται από επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου ή κάποιο νέο μετά το 2013.

Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, όπως υποστηρίζει η PIMCO.
Γιατί;

Η χώρα από τη μια πλευρά θα έχει μειώσει σημαντικά την ετήσια επιβάρυνση εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ από την άλλη θα έχει να επιδείξει πρωτογενή πλεονάσματα και επομένως θα βρίσκει αγοραστές για τα ομόλογά της.

Υπό αυτήν την έννοια, η άλλη άποψη που θέλει η Ελλάδα να μην προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά να παραμένει υπό επιτήρηση από την τρόικα και μετά το 2013, μοιάζει πιο ρεαλιστική αυτήν τη στιγμή.


Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v