ΟΤΕ: Ο σκύλος, η πίτα και το Δημόσιο!

Το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον ΟΤΕ, γιατί δεν μπορεί από τη μια πλευρά να θέλει να είναι μέτοχος και από την άλλη να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της εταιρίας.

ΟΤΕ: Ο σκύλος, η πίτα και το Δημόσιο!
Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης είχε χαρακτηρίσει τη μετοχή του ΟΤΕ τη μεγαλύτερη και καλύτερη ευκαιρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όμως, ούτε η πορεία των οικονομικών του Οργανισμού ούτε οι διαφαινόμενες διαθέσεις του Δημοσίου, ως βασικού μετόχου του, δικαιολογούν τέτοια αισιοδοξία.

Φυσικά, ο κ. Βουρλούμης δεν προσδιόρισε τον επενδυτικό ορίζοντα της ανωτέρω πρότασης.

Μια ματιά όμως στη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι Γερμανοί με το Δημόσιο θα μπορούσε να διαφωτίσει.

Σύμφωνα λοιπόν με τα κιτάπια, η Deutsche Telekom (D.T.) δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από τις αρχές του 2012, εκτός κι αν έχει τη συγκατάθεση του ελληνικού δημοσίου. 

Ακόμα λοιπόν κι αν ήθελε κάποιος να τοποθετηθεί από σήμερα, επιδιώκοντας να προεξοφλήσει τις πιθανές αγορές μετοχών του ΟΤΕ από τον γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών στις αρχές του 2012, θα ήταν σχετικά νωρίς, αφού απομένουν πάνω από 14 μήνες μέχρι τότε.

Το πρόβλημα του ΟΤΕ από τη σκοπιά του μάνατζμεντ και των μετόχων του είναι απλό:

Από τη μία πλευρά, δεν μπορεί να προβεί σε περικοπές κόστους, κυρίως μισθολογικού, και από την άλλη, η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) δεν του αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές του με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, γιατί επιδιώκει να χάσει ο ΟΤΕ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και λαμβανομένης υπόψη της επιβάρυνσης από τις έκτακτες εισφορές και τους φόρους επί των μερισμάτων, η επένδυση στη μετοχή του ΟΤΕ δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή, ακόμη και στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών.

Όμως, αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να απασχολεί περισσότερο τον μεγαλομέτοχο που λέγεται Δημόσιο και λιγότερο αυτούς που είτε είναι μικρομέτοχοι είτε δεν είναι μέτοχοι του ΟΤΕ.

Το Δημόσιο, ως μεγαλομέτοχος του ΟΤΕ, θα έπρεπε να θέλει και να επιδιώκει να ανέβει η μετοχή σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Όμως, αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο επιμένει να ασκεί κοινωνική πολιτική, ενθαρρύνοντας ή ανεχόμενο συμπεριφορές που δεν οδηγούν ούτε σε μείωση του κόστους του ΟΤΕ ούτε σε ενίσχυση των εσόδων και των κερδών του.

Επομένως, το Δημόσιο θα πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με τον ΟΤΕ.

Αν θέλει να παραμένει μέτοχος, θα πρέπει να επιδιώξει την άνοδο της μετοχής του Οργανισμού ώστε να αποκομίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα έσοδα όταν έρθει η ώρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την ταυτόχρονη άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Κοινώς, το Δημόσιο δεν μπορεί να θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v