Είναι πολλά τα λεφτά, Joe!

Η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε αποκρατικοποιήσεις και οι εταιρίες σε αναδιαρθρώσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Δεν έχει προφανώς περάσει απαρατήρητο από κάποιους ξένους.

Είναι πολλά τα λεφτά, Joe!
Μαζί με τη γλάστρα ποτίζεται και ο βασιλικός, λέει ο λαός.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν γνωρίζουν μεν την ανωτέρω ελληνική λαϊκή ρήση, όμως προφανώς έχουν το ίδιο πράγμα κατά νου.

Με άλλα λόγια, ότι μπορούν να βγάλουν αρκετά λεφτά στην Ελλάδα από διάφορα projects αν είναι καλά παιδιά με το γκουβέρνο και γενικότερα με το ελληνικό τραπεζικό και ευρύτερα επιχειρηματικό κατεστημένο.

Άλλωστε, η χώρα εξαρτάται μεν από τις δόσεις των δανείων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να εξυπηρετήσει τα δάνεια των άλλων πιστωτών της, όμως έχει λεφτά να δώσει στους ξένους οίκους για διάφορες δουλειές.

Οι τελευταίοι έχουν αντιληφθεί αφενός ότι οι γιατροί, δηλαδή η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τον Έλληνα ασθενή στη ζωή -έστω και αν χρειαστεί να μείνει στην εντατική για μερικά χρόνια- και αφετέρου ότι υπάρχει πολύ ψωμί για μπίζνες.

Μερικοί έχουν λοιπόν αρχίσει να βγάζουν θετικές εκθέσεις για την πορεία του οικονομικού προγράμματος, που ασφαλώς ικανοποιούν την ελληνική κυβέρνηση και άλλους, π.χ. τραπεζίτες.

Ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να γεύονται τους καρπούς των κόπων τους.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε την ευκαιρία σε μερικούς εξ αυτών να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο, ενώ ακολουθεί η δημόσια εγγραφή της Finansbank.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προσλάβει ξένους οίκους για να το συμβουλέψουν σε θέματα που άπτονται του τραπεζικού τομέα.

Άλλες ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης ξένους συμβούλους για συγχωνεύσεις, εξαγορές, ενώ δεν αποκλείεται το πάρτι να ανάψει αν βγει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Επιπλέον, το Δημόσιο προγραμματίζει την πώληση μειοψηφικών ή πλειοψηφικών σε διάφορους οργανισμούς, π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προαστιακός κτλ.

Υπάρχει επίσης η υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων fast track.

Σε όλα αυτά μπορούν να προστεθούν έσοδα από trading σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές, που προφανώς θα πάρουν τα πάνω τους αν η Ελλάδα δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν εκπλήσσει που κάποιοι ξένοι οίκοι προσφέρονται εδώ και καιρό να δώσουν ρευστότητα για μεγάλες διάρκειες σε ελληνικές τράπεζες αν οι τελευταίες ενεχυριάσουν ξένα ομόλογα, π.χ. κρατικά ή εταιρικά, που έχουν στην κατοχή τους.

Μερικές τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, ενεχυριάζοντας ξένα ομόλογα για να σηκώσουν λεφτά από τη διατραπεζική αγορά.

Όμως, το μεγάλο ερώτημα ήταν άλλο:

Υπήρχαν ξένες τράπεζες που ήταν διατεθειμένες να κάνουν το ίδιο με ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα;

Η απάντηση θα ήταν ξεκάθαρα αρνητική πριν από ενάμιση - δύο μήνες.

Η Εθνική άρχισε να κάνει λόγο για άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά ο κ. Καραμούζης της Eurobank την πρόλαβε με το 2ετές δάνειο των 300 εκατ. ευρώ που σύναψε με ξένη τράπεζα, βάζοντας ως εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για πρωτιά και για ένα πολύ καλό σημάδι για την ελληνική διατραπεζική αγορά.

Δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες ξένες τράπεζες που θα ήταν διατεθειμένες να δανείσουν σε ελληνικές με το αζημίωτο φυσικά, αφού αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα αρκετά χαμηλότερα από την αξία τους στην αγορά, κοινώς τα "κουρεύουν" βαθιά, για να εξασφαλιστούν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.

Όμως, πιθανόν ούτε κι αυτό να έκαναν αν δεν είχαν επιπλέον στον νου τους τα έσοδα από άλλες δουλειές με το Δημόσιο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο το μπαράζ των θετικών εκτιμήσεων από διάφορους ξένους για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Το συμφέρον τους κοιτάνε, οι άνθρωποι, και καλά κάνουν.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v