Aισιόδοξοι ξένοι vs απαισιόδοξοι Έλληνες

Αν ο χρόνος έχει γυρίσματα, όπως λένε πολλοί, τότε σήμερα βιώνουμε ένα απ’ αυτά, καθώς οι ξένοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη χώρα και οι Έλληνες απαισιόδοξοι. Κάποιος προφανώς κάνει λάθος.

Aισιόδοξοι ξένοι vs απαισιόδοξοι Έλληνες
Πάει πολύς καιρός από τότε που οι ξένοι επενδυτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι εμφανίζονταν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.

Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει σήμερα και σε κάποιον βαθμό θα πρέπει να πιστωθεί αφενός στα νούμερα που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011 και στα μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία έχουν ληφθεί και αφετέρου στις παρουσιάσεις (roadshows) της ελληνικής οικονομίας που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλοι λόγοι.

Οι της τρόικας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ύφεση φέρνει κοινωνική δυσαρέσκεια και αντιδράσεις και επομένως είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί η κυβέρνηση από το εξωτερικό ώστε να συνεχίσει την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπει το μνημόνιο.

Τα διάφορα βραβεία που απονέμονται σε Έλληνες αξιωματούχους δεν είναι τελείως άσχετα μ’ αυτήν τη λογική.

Υπάρχουν επίσης τα συμφέροντα.

Μπορεί στην Ελλάδα να πουλάνε οι ιστορίες συνωμοσίας με τους διεθνείς κερδοσκόπους, όμως τα συμφέροντα όλων των υπολοίπων είναι πολύ μεγαλύτερα συγκρινόμενα με αυτά των πρώτων.

Οι κερδοσκόποι μπορεί να έχουν ποντάρει κάμποσα δισ. ευρώ στη χρεοκοπία της Ελλάδας, όμως η δύναμη πυρός που έχουν απέναντί τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τα κράτη της ευρωζώνης και τις ΗΠΑ, που δεν θα ήθελαν να αφεθεί η Ελλάδα στη μοίρα της γιατί θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σ’ αυτές, μέχρι τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, που έχουν ελληνικό χρέος εκατοντάδων δισ. ευρώ στα βιβλία τους, το ισοζύγιο των συμφερόντων είναι σαφώς υπέρ της Ελλάδας.

Όμως, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς τη χώρα μέσω δηλώσεων ξένων αξιωματούχων, π.χ. του κ. Στρος-Καν του ΔΝΤ, και διαρροών για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από τον μηχανισμό στήριξης θα έπρεπε να στηρίζεται σε κάποια απτά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έλλειμμα του 2010 και για εκείνο του 2011, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί για το ασφαλιστικό κ.λπ., τους έδωσαν το απαραίτητο πάτημα.

Η εντυπωσιακή συμπίεση των spreads στα ελληνικά ομόλογα και CDSs (credit default swaps) τις τελευταίες εβδομάδες ήταν απόρροια της βελτίωσης του κλίματος και αγορών από το εσωτερικό.

Όμως, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων δεν μοιάζει να συμμερίζεται την αισιοδοξία των ξένων, γιατί βιώνει τη χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών.

Η αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ο περιορισμός των εισοδημάτων των νοικοκυριών και το φάσμα του λουκέτου που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρίες εξηγεί αυτήν τη στάση.

Ακόμη περισσότερο τη δικαιολογεί η διαφαινόμενη απουσία προοπτικής, αφού η υπόθεση της ανάκαμψης στηρίζεται είτε στην προέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων από την Κίνα, το Ντουμπάι ή αλλού, οι οποίες θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν στην καλύτερη των περιπτώσεων, είτε στην εξάντληση των επιπτώσεων από τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα το 2012.

Είναι ασφαλώς άλλο πράγμα να ζεις μια ζοφερή οικονομική πραγματικότητα εκ των έσω κι άλλο να είσαι θεατής στο έργο από την απέξω.

Στην πρώτη περίπτωση έχεις καλύτερη αντίληψη της κατάστασης στην πραγματική οικονομία.

Στη δεύτερη περίπτωση μπορείς να δεις τα πράγματα πιο καθαρά, υπό μία όμως προϋπόθεση.

Γνωρίζεις όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της υφέρπουσας τάσης στην πραγματική οικονομία.

Μακάρι να κάνουμε λάθος, όμως έχουμε την εντύπωση ότι οι περισσότεροι ξένοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετώπιζε ένας ακαδημαϊκός την ύφεση.

Κοινώς, έχουν κάτι γενικό για την ύφεση στο μυαλό τους, αλλά δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία.

Ως εκ τούτου, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί μπορεί να κάνουν u-turn στις κρίσεις τους έπειτα από λίγο καιρό.

Σ’ αυτήν λοιπόν τη φάση θα δίναμε μεγαλύτερο βάρος στις κρίσεις των Ελλήνων, έστω κι αν δεν είναι αμερόληπτες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v