Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eθνική και η διατραπεζική αγορά!

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ολοκληρώνεται τυπικά σήμερα. Στην πράξη θα φανεί αν έχουν δίκιο τα στελέχη της τράπεζας ή κάποιοι ξένοι για τις επιπτώσεις της στη διατραπεζική αγορά.

H Eθνική και η διατραπεζική αγορά!
Όταν η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωνε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου σε πρώτη φάση, έναν μήνα πριν, και κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ αργότερα μέσω της πώλησης του 20% της Finansbank αρκετοί το ερμήνευσαν ως προάγγελο κάποιας κίνησης στον τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, η παρουσία του Τ.Τ. (Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) στο γκρουπ των κυρίων αναδόχων έκανε πολλούς να σκέφτονται ότι ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή κίνηση.

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ο προβληματισμός ήταν σωστός, υπό την έννοια ότι το Τ.Τ. έδωσε πολλά μετοχοδάνεια σε εγχώρια ταμεία, ιδιώτες και άλλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Όμως, το Τ.Τ. είναι επίσης ο μπαλαντέρ της κυβέρνησης στον τραπεζικό χώρο και η μοναδική τράπεζα που, αν το ποσοστό του κράτους έβγαινε στο σφυρί, θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής.

Η τελευταία θα είχε λογικά το πάνω χέρι σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, αν το επιθυμούσε, υπό την έννοια ότι μπορεί να διαθέσει περισσότερο ρευστό από τις άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες σε αυτήν τη συγκυρία και να επιστρέψει ταυτόχρονα στο Δημόσιο τα 350 εκατ. ευρώ που αξίζουν οι προνομιούχες μετοχές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Alpha Bank προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κοντά στο 1 δισ. ευρώ πέρυσι, τέτοια περίπου εποχή, με απώτερο σκοπό να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές από το κράτος ύψους 900 εκατ. ευρώ και άνω.

Όμως, μεσολάβησε η χρηματοοικονομική κρίση και δεν τα έχει επιστρέψει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Όμως, η διοίκηση της Εθνικής, και ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ταμβακάκης, είχε επίσης διευκρινίσει στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση της αύξησης ότι τα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποιούνταν για εξαγορά άλλης τράπεζας.

Το σκεπτικό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής βασιζόταν στην εκτίμηση ότι έπρεπε να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις από μεγάλη αύξηση των "κόκκινων" δανείων η μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Είχε επίσης στόχο να δείξει στους επενδυτές ότι η Εθνική δεν επρόκειτο να προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες (dilution) για τους νυν μετόχους.

Ήθελε επίσης να σπάσει τον αποκλεισμό της ελληνικής αγοράς και να ανοίξει τον δρόμο για την άντληση φρέσκων κεφαλαίων από άλλες ελληνικές τράπεζες.

Ο αποκλεισμός της ελληνική αγοράς δεν αφορούσε μόνο στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Αφορούσε επίσης στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς, ώστε να μπορεί η Εθνική, κατ’ αρχάς, να αντλεί ρευστότητα από εκεί και να μη χρειάζεται να καταφύγει στην ΕΚΤ με σύμμαχο την υπερεπάρκεια κεφαλαίων.

Αν όμως κρίνουμε από τα λεγόμενα ορισμένων ξένων από εκείνους που συνάντησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής υπό τους κ. Άνθιμο Θωμόπουλο και Παύλο Μυλωνά στα πολυήμερα roadshows σε χώρες του εξωτερικού, άλλοι πείστηκαν και άλλοι όχι.

Αυτό είναι φυσιολογικό.

Ακόμη όμως και μερικοί από τους ξένους που συμμετείχαν στην αύξηση της Εθνικής δεν είναι πεπεισμένοι ότι η διατραπεζική αγορά θα ανοίξει, στον βαθμό τουλάχιστον που να κάνει τη διαφορά, παρά τη σημαντική αύξηση του δείκτη Tier I της μεγάλης μας φίλης.

Γιατί;

"Η αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική επειδή αμφιβάλλει για τα νούμερα (NPLs κτλ) των ελληνικών τραπεζών", εκτίμησε ένας εξ αυτών.

Απομένει λοιπόν να δούμε ποιος έχει δίκιο.

Οι αμφισβητίες, όπως ο ανωτέρω, ή οι άλλοι, όπως η διοίκηση της Εθνικής, που πιστεύουν ότι η σημαντική αύξηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας θα ανοίξει σταδιακά τους κρουνούς της διατραπεζικής αγοράς.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v