Χ.Α.: Ξένοι, μουαγέν και industrials!

Τα χθεσινά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνουν ότι οι ξένοι ήταν καθαροί πωλητές τον Σεπτέμβριο, αλλά το ποσοστό τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε. Tι συμβαίνει;

Χ.Α.: Ξένοι, μουαγέν και industrials!
Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Σεπτεμβρίου που κυκλοφόρησαν χθες τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η καθαρή εκροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 125,1 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η καθαρή εκροή κεφαλαίων από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές ανήλθε σε 94,2 εκατ. ευρώ και από Έλληνες θεσμικούς επενδυτές σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς θα υποχωρούσε τον Σεπτέμβριο προς όφελος των Ελλήνων.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους ανήλθε σε 49,8% τον προηγούμενο μήνα από 49,3% τον Αύγουστο.

Είναι επόμενο λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο γεγονότα.

Από τη μια πλευρά να υπάρχουν εκροές και από την άλλη να ενισχύεται το ποσοστό των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.

Μια πρώτη εξήγηση μπορεί να είναι η εξής:

Αρκετοί ξένοι πούλησαν μετοχές στα πιο υψηλά επίπεδα τον προηγούμενο μήνα και εν συνεχεία τις αγόρασαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αν μάλιστα επαναγόρασαν τις ίδιες μετοχές που είχαν πουλήσει, έριξαν το μέσο κόστος κτήσης τους, κάνοντας μουαγέν.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκόμισαν κέρδη που εμφανίζονται ως εκροές κεφαλαίων.

Αν η εξήγηση είναι σωστή, θα πρέπει αφενός να παραδεχτούμε ότι οι ξένοι επενδυτές έκαναν σωστό timing της ελληνικής αγοράς και αφετέρου να υποθέσουμε ότι οι ρευστοποιήσεις τους είχαν τη δύναμη να πιέσουν τις συγκεκριμένες μετοχές.

Είναι μια εξήγηση που μπορεί εν μέρει να έχει κάποια βάση, μπορεί όμως και όχι.

Μια δεύτερη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

Οι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν μεν κάποιες ελληνικές μετοχές τον προηγούμενο μήνα, πιθανόν τραπεζών, όμως διατήρησαν ή αύξησαν τις θέσεις τους σε άλλες που υπεραπέδωσαν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να κατανοήσει κανείς, ισχυρίζονται οι επαΐοντες, ότι πρόκειται για μετοχές που ανήκουν στον βιομηχανικό κλάδο.

Είναι προφανές ότι η πρώτη μετοχή που έρχεται στον νου είναι εκείνη της Coca Cola Τρία Έψιλον και ακολουθούν κάποιες άλλες, όπως της Τιτάν, που αποτελούν ανέκαθεν επιλογές των ξένων χαρτοφυλακίων και δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο.

Αναμφισβήτητα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος τα χαρτοφυλάκια και τις επιμέρους κινήσεις των ξένων σε ελληνικές μετοχές τον προηγούμενο μήνα για να μάθει πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.

Είτε όμως η πρώτη εξήγηση είναι σωστή, είτε η δεύτερη, είτε και οι δύο, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Οι περισσότεροι τουλάχιστον ξένοι επενδυτές (και semi-ξένοι) ή/και κερδοσκόποι δεν είναι κουτόφραγκοι.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v