Oι αντοχές του ελληνικού συστήματος!

Η χώρα εμφανίζεται να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010 και το 2011 σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όμως, η ύφεση βαθαίνει. Και τα δύο δεν μπορεί να συμβαδίζουν επί μακρόν.

Oι αντοχές του ελληνικού συστήματος!
Η επίτευξη των στόχων και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μέσω του μνημονίου δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή περίγυρο.

Αν η παγκόσμια οικονομία ξαναπέσει σε ύφεση, ούτε λεφτά θα βρίσκουμε εύκολα από άλλα κράτη ή από τις αγορές στο μέλλον, ούτε μεγάλες ξένες επενδύσεις θα προσελκύσουμε, ούτε οι εξαγωγές θα αυξηθούν σημαντικά για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη.

Αν κρίνουμε από τη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους το τελευταίο διάστημα, δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε για κάτι τέτοιο.

Όμως, η χθεσινή πρόβλεψη του κ. Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs, για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, της αμερικανικής, τους επόμενους 6 με 9 μήνες, θα έπρεπε να προβληματίσει.

Ο κ. Hatzius και η ομάδα του προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα περιέλθει είτε σε αναπτυξιακή ύφεση με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και μικρή αύξηση της ανεργίας είτε σε βαθιά ύφεση.

Ακόμη και αν η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα αυτήν τη στιγμή, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα επηρεασθεί αρνητικά από την αποδυνάμωση της αμερικανικής, το ισχυρότερο ευρώ και το βαρίδι των περιφερειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κτλ.

Με άλλα λόγια, η εικόνα του διεθνούς ορίζοντα αυτήν τη στιγμή μοιάζει κάπως γκρίζα για το επόμενο 6μηνο - 9μηνο.

Με την ελληνική οικονομία σε ύφεση και μια νέα μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 προ των πυλών από τη Eurostat, η κατάσταση δεν μοιάζει ιδανική για εμάς.

Αν μάλιστα η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 επηρεάσει αρνητικά το έλλειμμα του 2010 σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην αρκεί μια νέα περικοπή στο φετινό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να σωθεί η παρτίδα και θα πρέπει να παρθούν νέα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση της οικονομίας θα δυσκολέψει περισσότερο.

Φυσικά, όλα αυτά ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμα για όσους γνωρίζουν τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής που εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα λιτότητας υπό την υψηλή επίβλεψη του ΔΝΤ.

Εκείνο που δεν είναι καθόλου προβλέψιμο είναι πού και πότε θα συναντηθούν οι δύο δυνάμεις που "τρέχουν" παράλληλα αυτήν τη στιγμή.

Η δημοσιονομική προσαρμογή από τη μία πλευρά και η πραγματική οικονομία που διολισθαίνει στην ύφεση από την άλλη.

Κοινώς, δεν μπορείς να μειώνεις το έλλειμμα όσο επιβάλλει το μνημόνιο από τη μία πλευρά, εν μέρει επειδή ως Δημόσιο δεν είσαι συνεπές στις πληρωμές προς τους πιστωτές σου, και, από την άλλη, ολόκληροι κλάδοι και εταιρίες του ιδιωτικού τομέα να βάζουν λουκέτο ή να μπαίνουν στο άρθρο 92 για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει κάποιο σημείο συνάντησης όπου η μία από τις δύο πλευρές ενδίδει.

Είτε οι δημοσιονομικοί στόχοι αναθεωρούνται επί το μαλακότερον, για να υποβοηθηθεί η πραγματική οικονομία, είτε οι στόχοι παραμένουν και ελπίζει κανείς ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα βγάλουν την οικονομία από τον βούρκο πριν υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις με πολιτικές συνέπειες.

Η εμπειρία άλλων χωρών με το ΔΝΤ δείχνει ότι η πρώτη περίπτωση θα πρέπει μάλλον να εγκαταλειφθεί, αφού οι στόχοι αλλάζουν με δυσκολία έστω κι αν υπάρχει κάποιο προηγούμενο με την Ουγγαρία.

Επί της ουσίας, απομένει η δεύτερη περίπτωση.

Αν όμως οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών δεν αυξηθούν σημαντικά και οι επενδύσεις δεν ανακάμψουν αρκετά, θα δοκιμασθεί στη πράξη η θεωρία κάποιων κυβερνητικών συμβούλων που θέλει ο Έλληνας να αντέχει στη λιτότητα λόγω της μεγάλης (πλέον;) παραοικονομίας.

Αν αποδειχθεί ότι έχουν κάνει λάθος, όπως κι άλλες φορές μέχρι σήμερα, τότε…

Το αποτέλεσμα της δοκιμής θα φανεί λογικά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα θέλαμε να στοιχηματίσουμε ποιος έχει δίκιο.


Dr. Money

[email protected] 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v