Η οικονομία μεταξύ ομολόγων και μετοχών!

Υπάρχουν λόγοι που κάνουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να αισθάνονται καλύτερα τελευταία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους μετόχους. Όμως, οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ή μήπως όχι;

Η οικονομία μεταξύ ομολόγων και μετοχών!
Η χθεσινή ανοδική κίνηση της Σοφοκλέους δεν μπορεί να αποκρύψει την απογοητευτική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από την αρχή της χρονιάς.

Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις 2.300 μονάδες και σήμερα να παλεύει να βρεθεί πάνω από τις 1.500 μονάδες.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τα έχουν πάει καλύτερα αφού καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 20% το ίδιο διάστημα.

Όμως, τα μεν ομόλογα δίνουν κάποια σημεία ζωής τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι μετοχές οπισθοχωρούν.

Τι συμβαίνει;

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, η διάψευση των προσδοκιών για ντιλ και οι υποψίες ότι κι άλλες μεγάλες τράπεζες ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μεγάλης μας Φίλης ίσως εξηγούν την υστέρηση της Σοφοκλέους.

Όμως, άλλοι ισχυρίζονται ότι το χρηματιστήριο δεν μπορεί να ανασάνει για άλλους σοβαρότερους λόγους που έχουν κοινή συνισταμένη:

Την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.

Όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη δεν υπάρχει συνήθως σημαντική αύξηση ούτε στον τζίρο των επιχειρήσεων ούτε στα κέρδη τους.

Όμως, το χρηματιστήριο υπάρχει για να προεξοφλεί τα μελλοντικά κέρδη και είναι επόμενο να μαραζώνει όταν οι προσδοκίες δεν δικαιολογούν το ρίσκο των αγορών.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η απουσία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα έπρεπε να λειτουργεί υπέρ των ομολόγων, γιατί οδηγεί σε συμπίεση των πληθωριστικών πιέσεων, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους.

Όμως, η ελληνική εμπειρία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι η ύφεση μπορεί κάλλιστα να συμβαδίσει με υψηλό πληθωρισμό αν οι έμμεσοι φόροι αυξηθούν.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος εχθρός των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ο πληθωρισμός αλλά τα δημόσια οικονομικά της χώρας, που έχουν καταστήσει αναξιόπιστο το κράτος ως εκδότη ομολόγων.

Στο μέτρο λοιπόν όπου η οικονομική καχεξία οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του ελλείμματος, η αγορά ομολόγων είναι φυσιολογικό να αντιδρά με καλύτερο τρόπο σε σχέση με το χρηματιστήριο.

Στο παρελθόν, οι διακυμάνσεις των ομολόγων επηρέαζαν τη Σοφοκλέους μέσω των τραπεζών.

Όμως, οι τελευταίες έχουν μεταφέρει τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια διαφύλαξης μέχρι τη λήξη και άρα τα αποτελέσματα και οι μετοχές τους είναι λιγότερο ευάλωτες στις ημερήσιες διακυμάνσεις των ομολόγων.

Επομένως, ένας σύνδεσμος των δύο αγορών -Σοφοκλέους και ομολόγων- έχει πλέον αποδυναμωθεί.

Στο παρελθόν, επίσης, αρκετοί σόρταραν ελληνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές, όπως της Εθνικής, είτε γιατί δεν μπορούσαν να σορτάρουν ομόλογα είτε γιατί το έβρισκαν πιο εύκολο.

Όμως, η Ελλάδα δεν είναι πλέον στις αγορές αφού δανείζεται τα ποσά που χρειάζεται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Επομένως, δεν υπάρχουν λόγοι να πουλάει κανείς ανοιχτά ελληνικά ομόλογα και ως εκ τούτου μερικές φορές τη Σοφοκλέους.

Άλλος ένας σύνδεσμος των δύο αγορών που υπήρχε παλαιότερα έχει σπάσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγορές ομολόγων και μετοχών είναι πολύ πιθανόν να κινηθούν ανεξάρτητα, υπακούοντας η κάθε μία στη δική της λογική.

Αν υπάρξουν ντιλ και η αύξηση της Εθνικής κοντεύει στο τέλος της, μπορεί να δούμε ένα ράλι ανακούφισης και θετικών προσδοκιών ανεξάρτητα από την πορεία των ομολόγων.

Όσο όμως δεν υπάρχει ορατότητα στο μέτωπο της οικονομίας, αυτού του είδους το ράλι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ακόμη κι αν ο διεθνής περίγυρος λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Η ρηχή αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν χρειάζεται την αναπτυξιακή προοπτική για να δει τα spreads να συρρικνώνονται περισσότερο.

Της αρκεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και η επαναφορά των προοπτικών αξιολόγησης του ελληνικού χρέους σε "σταθερές" από "αρνητικές" από ένα ή περισσότερους ξένους οίκους αξιολόγησης.

Φυσικά, η οικονομική ανάπτυξη γίνεται απαραίτητη για την ευκολότερη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από ένα σημείο και μετά, οπότε οι δύο αγορές αναμένεται να συγχρωτιστούν.

Μέχρι τότε, όμως, φαίνεται ότι έχουμε καιρό.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v