O Έλληνας ασθενής θέλει κι άλλη δόση!

Η συμφωνία της κυβέρνησης και των τραπεζών για την παροχή νέων δανείων στην οικονομία με χρήση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ δεν αρκεί. Ο Έλληνας ασθενής είναι σοβαρά.

O Έλληνας ασθενής θέλει κι άλλη δόση!
Η γενική απεργία και οι διαδηλώσεις στην Ισπανία κι αλλού χθες δεν απέσπασαν την προσοχή των αγορών από το ζητούμενο.

Τι θα γίνει με την Anglo Irish Bank, στην οποία η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζει κι άλλη κεφαλαιακή ένεση ύψους 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους "F.T.", και την απόφαση της Moody’s για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας.

Το γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Ιρλανδίας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης υποχώρησε μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί ως καλό νέο.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα θα φανεί αν επρόκειτο για ένα διάλειμμα ή για κάτι περισσότερο, αφού η Ιρλανδία ανακοινώνει το σχέδιό της για τη σωτηρία της AIB και η Moody’s την ετυμηγορία της για την Ισπανία.

Στην Ελλάδα έχει γίνει κατανοητό ότι οι πιθανότητες του καλού σεναρίου θα μειωθούν περισσότερο αν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία διολισθήσουν στον δικό μας δρόμο.

Αναμφισβήτητα, η τύχη της AIB έχει σημασία γιατί μπορεί να προσθέσει μερικά ακόμη δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα όταν η Eurostat ανακοινώσει μέσα στον Οκτώβριο την επιπλέον επιβάρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους από διάφορα πράγματα, π.χ. εγγυήσεις που κατέπεσαν κτλ.

Το καλό είναι ότι η αγορά γνωρίζει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 5 μέχρι 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ εξαιτίας της αναθεώρησης.

Αναμφισβήτητα, το ύψος του χρέους παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των προσδοκιών της αγοράς και όσο πιο χαμηλό είναι τόσο το καλύτερο.

Όμως, η τύχη της Ιρλανδίας και της Ελλάδας θα κριθεί επίσης από την πορεία των οικονομιών τους.

Αν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το β΄ εξάμηνο του 2011, όπως θέλουν μερικοί κυβερνητικοί, θα είναι ευκολότερο να πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα.

Οι αγορές δεν είναι τόσο κουτές ώστε να το αγνοήσουν.
Όμως, κάτι τέτοιο θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε ύφεση.

Η κυβέρνηση και παράγοντες της αγοράς δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, έχοντας επενδύσει πολλά στις κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ.

Όμως, το νυν κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα και το βαθύτερο κούρεμα από τις αρχές του 2011 σημαίνουν ότι οι εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε ρευστότητα ύψους 15 - 17 δισ. ευρώ.

Αν συμπεριλάβει κανείς την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών ομολόγων που λήγουν και τις πιστωτικές γραμμές της διατραπεζικής αγοράς που θα πρέπει να αντικατασταθούν, το καθαρό ποσό μειώνεται μερικά δισ. ευρώ περισσότερο.

Με δεδομένο ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, θα ήταν ίσως φρόνιμο να υποθέσει κάποιος ότι οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μειωθούν μερικά δισ. ευρώ επιπλέον τους επόμενους μήνες.

Μ’ αυτά και μ' αυτά, η ρευστότητα που θα μπορούσε να διοχετευτεί στην ελληνική οικονομία από τις κρατικές εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ ίσως είναι χαμηλότερη των 10 δισ. ευρώ.

Ίσως αρκεί για να χρηματοδοτήσει μια οικονομία που συρρικνώνεται, αλλά δεν είναι σίγουρα επαρκής για μια οικονομία που αναπτύσσεται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τρόικα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να βγάλει η χώρα ένα νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους αρκετών δισ. ευρώ.

Ίσως είναι λίγο νωρίς από τη στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η εκταμίευση από τις κρατικές εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ, όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v