H Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα!

Αν πιστέψει κανείς την αρθρογραφία έγκυρων εντύπων του εξωτερικού, η Ιρλανδία βρίσκεται στα χνάρια της Ελλάδας. Ίσως. Όμως, υπάρχει μία σημαντική διαφορά.

H Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα!
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά θα την επαναλάβουμε καθότι η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, όπως λένε μερικοί.

Όταν την άνοιξη του 2009 η πρώην κέλτικη τίγρης έφτανε στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών, υπό το βάρος της ύφεσης και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και τον κλυδωνισμό του τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνησή της είχε το θάρρος να υιοθετήσει ένα γενναίο πακέτο μέτρων λιτότητας για την τιθάσευση του ελλείμματος, που εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές.

Έλαβε επίσης κάποιες αποφάσεις για να «καθαρίσει» το τραπεζικό της σύστημα, που υπέφερε από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στο οποίο ήταν πλήρως εκτεθειμένο.

Κεντρικό σημείο του ιρλανδικού πακέτου ήταν η μείωση των μισθών στο Δημόσιο κατά 7,5% περίπου, αν θυμόμαστε καλά.

Η Ιρλανδία στρώθηκε στη δουλειά για να υλοποιήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας και έκανε ό,τι μπορούσε για να εξαφανιστεί από το διεθνές προσκήνιο και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου παγκοσμίως.

Κοινώς, απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να δίνει αφορμές για να ασχολείται ο λαίμαργος ξένος Τύπος μαζί της.

Επιπλέον, φρόντισε να δανείζεται τακτικά από τις αγορές τα ποσά που χρειαζόταν, αποδεχόμενη τα επιτόκια που ζητούσαν οι επενδυτές.

Αναμφισβήτητα, ήταν επίσης τυχερή.

Η προσπάθειά της συνέπεσε με το μεγάλο ράλι των διεθνών αγορών που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 και συνεχίστηκε επί πολλούς μήνες, ενώ κουβαλούσε ένα δημόσιο χρέος που ήταν σχετικά μικρό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην αφετηρία.

Επίσης, η Ελλάδα φρόντισε να τη βγάλει για τα καλά από το περισκόπιο των αγορών το φθινόπωρο του 2009, παίρνοντας τη θέση της.

Ο κίνδυνος διάχυσης της ελληνικής κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης είχε, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνητική επίδραση στα ιρλανδικά ομόλογα και στις μετοχές.

Ακόμη χειρότερα, η υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης έστρεψε ξανά την προσοχή των αγορών στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

Τα ερωτηματικά για το ύψος του λογαριασμού διάσωσης της Anglo Irish Bank από το ιρλανδικό δημόσιο παρέμεναν, αλλά η αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2010 έφερε τα πάνω-κάτω.

Τα ιρλανδικά spreads σε ομόλογα και CDSs... εκσφενδονίστηκαν στον αέρα, καθώς οι αγορές αμφιβάλλουν κατά πόσον η ύφεση θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει το έλλειμμά της και ενώ το μέτωπο της Anglo Irish Βank είναι ακόμη ανοιχτό.

Αν λοιπόν οι Ιρλανδοί πολιτικοί συμμερίζονταν τις απόψεις κάποιων Ελλήνων συναδέλφων τους, πιθανόν να είχαν ήδη καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ (EFSF).

Όμως, οι Ιρλανδοί δεν το έκαναν και είναι βέβαιο πως θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το αποφύγουν.

Αρκετά ξένα ΜΜΕ παρομοιάζουν την Ιρλανδία με την Ελλάδα, αλλά ξεχνούν κάτι πολύ σημαντικό.

Οι Ιρλανδοί έχουν αγοράσει οι ίδιοι χρόνο για τον εαυτό τους, βγαίνοντας τακτικά στις αγορές τους προηγούμενους μήνες για να μαζέψουν τα ποσά που χρειάζονταν, ακόμη κι αν πλήρωναν επιτόκια-ρεκόρ της τάξης του 6% και πλέον για 10 χρόνια.

Μάλιστα, παρ' όλη την παραφιλολογία, οι ξένοι επενδυτές συνέχιζαν να αγοράζουν τα ιρλανδικά ομόλογα, ζητώντας υψηλότερη αποζημίωση για το ρίσκο που έπαιρναν.

Θα στοιχηματίζαμε λοιπόν ότι η Ιρλανδία δεν πρόκειται να καταφύγει σε κανέναν μηχανισμό στήριξης τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Φυσικά, υπάρχουν κοινοτικοί γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες κι αλλού που ποτέ δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς δουλεύουν οι αγορές και είναι ικανοί να κάνουν τη ζημιά.

Οι διαρροές σε έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα περί σκέψεων στην ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης στην περίπτωση της Ιρλανδίας παραπέμπουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ιρλανδία θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια ενδιάμεσα, αφενός για να πείσει τις αγορές ότι το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας AIB δουλεύει και αφετέρου για να μην ξαναπέσει σε ύφεση υπονομεύοντας την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Για τους ανωτέρω λόγους ισχυριζόμαστε ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v