To ευρώ, η Fed και η ευρωπεριφέρεια!

Η κινεζική εθνική εορτή στις αρχές Οκτωβρίου ίσως επιβεβαιώσει την παράδοση της περιόδου 2002-2009, όμως δεν είναι παρά ένα διάλειμμα στην πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου το επόμενο διάστημα.

To ευρώ, η Fed και η ευρωπεριφέρεια!
Όταν στις αρχές Αυγούστου προβλέπαμε ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα σκαρφάλωνε στο 1,35 ή υψηλότερα το επόμενο τρίμηνο με τη συνοδεία σκαμπανεβασμάτων, δεν είχαμε σκεφτεί ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη πιο νωρίς.

Χθες η ισοτιμία ακούμπησε το 1,35, αλλά δεν το κράτησε, με το ευρώ να υποχωρεί σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στον απόηχο της υποβάθμισης του κύριου χρέους της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank από τη Moody's.

Το σκεπτικό του Αυγούστου ήταν απλό.

Από τη μία πλευρά, είχαμε τη διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που λογικά θα οδηγούσε τη Fed στην απόφαση να παρέμβει, εφαρμόζοντας πιο ελαστική νομισματική πολιτική.

Οι εξελίξεις μοιάζουν να δικαιώνουν την ανωτέρω συλλογιστική.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία αναπτύχθηκε με ισχυρούς ρυθμούς το α΄ εξάμηνο του 2010, αλλά ήταν μάλλον απίθανο να τους διατηρήσει καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας θα "δάγκωναν" περισσότερο και οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ δεν θα βοηθούσαν.

Αν μάλιστα η ΕΚΤ αποφάσιζε να σφίξει λίγο περισσότερο τα λουριά της ρευστότητας στην ευρωζώνη, δίνοντας κάποια μεγαλύτερη ώθηση στα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς του ευρώ, το τελευταίο θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί περισσότερο.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν λόγοι για να περιμένει κανείς επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη το β΄ εξάμηνο.

Όμως, δεν είναι σωστό να περιμένει ότι η ΕΚΤ θα σφίξει κάπως περισσότερο τις στρόφιγγες της ρευστότητας, όταν οι ανησυχίες για την ικανότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματά τους από τις αγορές έχουν ενταθεί.

Σε αυτήν τη φάση, οι αγορές θεωρούν ότι οι προβλεπόμενες επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη εφαρμογή του β΄ γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) με την αγορά αμερικανικών ομολόγων από τη Fed υπερακοντίζουν τις αρνητικές συνέπειες από τα προβλήματα του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, το ενδεχόμενο μιας διπλής ύφεσης στη χώρα και την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Eίναι σαφές ότι οι αγορές έχουν στο μυαλό τους περισσότερο τις επιπτώσεις στο δολάριο από την εφαρμογή του α΄ γύρου ποσοτικής χαλάρωσης της Fed παρά τις επιπτώσεις στο ευρώ από την κρίση του δημόσιου χρέους στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης τον περασμένο Μάιο - Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ είχε διολισθήσει κάτω από το 1,19 στις αρχές Ιουνίου, κάνοντας πολλούς να προβλέπουν εκείνη την περίοδο ότι θα μπορούσε να διολισθήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που δεν συνέβη.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δύσκολο να δει κανείς το ευρώ να κερδίζει περαιτέρω έδαφος έναντι του δολαρίου, ιδίως αν κάποια τεχνικά επίπεδα αντίστασης διασπαστούν ανοδικά και το σπεκουλαδόρικο χρήμα μπει στον χορό.

Όμως, η αφετηρία του α΄ γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ διαφέρει σε κάποια καίρια σημεία από εκείνη του διαφαινόμενου β΄ γύρου και κυρίως στο θέμα των πληθωριστικών προσδοκιών.

Οι τελευταίες είναι πιο υψηλές σήμερα σε σχέση με την εποχή όπου η Fed έβαλε σε εφαρμογή την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική.

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρές πιθανότητες ο β΄ γύρος της Fed, που μερικοί περιμένουν να ξεκινήσεις στις αρχές Νοεμβρίου, να μην αποδυναμώσει το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων όσο ο α΄ γύρος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, και ιδίως αν οι ανησυχίες για την περιφέρεια της ευρωζώνης επιμείνουν, μπορεί να έλθουν τα πάνω-κάτω και το δολάριο να ενισχυθεί έναντι του ευρώ ύστερα από μια περίοδο αδυναμίας, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τον Νοέμβριο.

Προς το παρόν, το δολάριο μπορεί να προσβλέπει στην εθνική εορτή των Κινέζων από την 1η μέχρι και την 3η Οκτωβρίου, όπου για κάποιον ανεξήγητο λόγο καταγράφει κέρδη τα τελευταία χρόνια.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v