Σοφοκλέους: Οι ξενοδόχοι και το μέλλον!

Οι ξένες αγορές κάνουν ράλι, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να ακολουθήσει για τους γνωστούς λόγους. Όμως, το ερώτημα είναι πώς βλέπουν τα πράγματα οι... ξενοδόχοι.

Σοφοκλέους: Οι ξενοδόχοι και το μέλλον!
Οι ξένοι επενδυτές τη δεκαετία του 1990 αγόραζαν ελληνικές μετοχές γιατί πόνταραν στο σενάριο της ονομαστικής σύγκλισης με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και στην είσοδό μας στην ΟΝΕ.

Δεν το μετάνιωσαν.

Τουλάχιστον η μεγάλη πλειονότητα των ξένων χαρτοφυλακίων, αφού είχε αρκετή εμπειρία για να καταλάβει ότι τιμές μετοχών που αντιστοιχούσαν σε 100 χρόνια εταιρικής και άνω δεν μπορούσαν να διατηρηθούν επί μακρόν.

Οι ξένοι επενδυτές επανήλθαν σταδιακά στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Μάρτιο του 2003 για δύο λόγους:

Πρώτον, αντιλήφθηκαν τα μεγάλα περιθώρια αύξησης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών από τον τομέα της λιανικής τραπεζικής σε μια οικονομία που εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% και πλέον.

Δεύτερον, κατάλαβαν ότι η επέκταση των ελληνικών τραπεζών και γενικότερα επιχειρήσεων στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης υποσχόταν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, έδινε σε πολλά funds την ευκαιρία να αποκομίσουν πολλά οφέλη από την ταχεία ανάπτυξη αυτών των οικονομιών επενδύοντας σε εταιρίες μιας χώρας της ευρωζώνης, της Ελλάδας, που είχε μικρότερο ρίσκο.

Όταν στις αρχές του 2008 αρκετοί εξ αυτών αντιλήφθηκαν ότι η διεθνής πιστωτική κρίση χτυπούσε την πόρτα γειτονικών χωρών, στις οποίες είχαν δώσει ουκ ολίγα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες, συνήθως σε ξένο νόμισμα, άρχισαν να αποχωρούν.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Σοφοκλέους δεν είδε φως, με εξαίρεση την περίοδο από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά όπως και η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Με τους επενδυτές να περιμένουν μείωση της τάξης του 30% και πλέον στα κέρδη των μεγάλων ελληνικών εταιριών το 2010 και αύξηση από 15% έως 30% το 2011, έναντι αύξησης από 27% έως 36%, των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φέτος και 14% - 16% αντίστοιχα το 2011, οι οιωνοί από αυτό το μέτωπο δεν είναι ιδανικοί.

Όσο όμως η Σοφοκλέους υποαποδίδει έναντι των ξένων αγορών και το χάσμα των αποτιμήσεων ανοίγει, κάποιοι ξένοι θεσμικοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να ακούσουν τι έχουν να τους πουν οι ελληνικές εταιρίες.

Είναι κι αυτό πρόοδος αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν ούτε καν να ακούσουν, ενώ κάποιο μερίδιο στην αλλαγή στάσης έχουν τα στοιχεία που δείχνουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ίσως το ράλι των διεθνών αγορών έχει συνέχεια.

Νοικοκυριά και θεσμικοί παγκοσμίως, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν μικρότερο ποσοστό μετοχών στα χαρτοφυλάκιά τους σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο, ενώ συνεχίζουν να είναι κουμπωμένοι και να μην πιστεύουν στην άνοδο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αγοραστές των μετοχών τους, ενώ οι αποτιμήσεις σε πολλούς κλάδους, ιδίως στην Ευρώπη, θεωρούνται ελκυστικές σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, οι συνθήκες για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων βελτιώνονται συνεχώς.

Παρά τις επιφυλάξεις που δημιουργεί η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες που υπάρχουν για την πορεία της αμερικανική ς οικονομίας, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι άσχημο.

Αυτό είναι καλό νέο για τη Σοφοκλέους από τη στιγμή όπου το άλλο δυνητικά ισχυρό χαρτί, το θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο και σε άλλους, υφέρπει.

Όμως, ο ξένος επενδυτής που θα είχε την υπομονή να ξανακοιτάξει τη Σοφοκλέους θα ήθελε να δει σαφή σημάδια ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι υπό έλεγχο και η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια εξόδου από το τούνελ της ύφεσης για να σκεφτεί να τοποθετηθεί.

Θα ήθελε επίσης να δει τα ελληνικά spreads να υποχωρούν σε πιο χαμηλά επίπεδα ως ένδειξη ότι η αγορά ομολόγων ομαλοποιείται σταδιακά καθώς το έλλειμμα συρρικνώνεται.

Πότε θα μπορούσε να τα δει όλα αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι όλα πάνε κατ’ ευχήν;

Όχι πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και υπό φυσιολογικές συνθήκες την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.

Αν λοιπόν δεν προκύψει κάτι πολύ θετικό από το μέτωπο των συγχωνεύσεων, των δημοσιονομικών και της οικονομίας μέχρι τότε, δεν υπάρχουν λόγοι για τους ξένους να τοποθετηθούν στη Σοφοκλέους.

Το άνοιγμα της ψαλίδας των συγκριτικών αποτιμήσεων σε σχέση με τις ξένες αγορές θα μπορούσε θεωρητικά να προσθέσει κάπου 200 μονάδες βάσης σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τα τσιμπολογήματα των ξένων χαρτοφυλακίων.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη καλή ορατότητα στα θέματα που καίνε τους ξένους επενδυτές για να προτιμήσουν το Χ.Α.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v