"Φλερτάρετε" τη Moody's!

Το οδοιπορικό του υπουργού Οικονομικών και της τρόικας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρόκειται να λύσει τον αποκλεισμό της χώρας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Φλερτάρετε τη Moodys!
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο των 200 και πλέον στελεχών από ξένους οίκους και funds που είχαν μαζευτεί χθες στο Λονδίνου για να ακούσουν την άποψη της κυβέρνησης και της τρόικας για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής ελεγκτής του ΔΝΤ, κ. Τόμσεν, παρατήρησε ότι γνώριζε πως δεν επρόκειτο να τους κάνει να αλλάξουν άποψη.

"…Ό,τι και να σας πούμε δεν θα αλλάξετε άποψη (χρεοκοπία - αναδιάρθρωση χρέους)…", φέρεται να δήλωσε ο κ. Τόμσεν.

Μια ματιά στα spreads των ελληνικών ομολόγων και CDSs δείχνει ξεκάθαρα γιατί ο κ. Τόμσεν είπε αυτό που είπε.

Αρκετοί στην κυβέρνηση, και όχι μόνο, πιστεύουν ότι, αν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει δύο ακόμη θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα το επόμενο εξάμηνο για την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της σταδιακής άρσης του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, που θέτουν ως στόχο την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2011, δεν είναι άσχετες με αυτήν την εκτίμηση, έστω κι αν οι περισσότεροι τοποθετούν το εγχείρημα στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Φυσικά, όλα αυτά είναι εικασίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν τα λεγόμενα των κυβερνητικών αξιωματούχων για επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2011 βαίνει μειούμενος.

Αναμφισβήτητα, δύο ακόμη θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα θα βοηθούσαν.

Όμως, για να αρχίσουν να έχουν πραγματικό αντίκρισμα θα πρέπει ένας από τους δύο μεγάλους ξένους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή είτε η S&P είτε η Moody's, να "πατήσει" πάνω στις αξιολογήσεις και να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Moody's πιθανόν να προσφέρεται αφού έχει τονίσει σχετικά πρόσφατα ότι η τωρινή αξιολόγησή της για την Ελλάδα ενσωματώνει στην παρούσα φάση όλους τους πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Η Moody's, η οποία υποβάθμισε τον Ιούνιο την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε "Βα1" από "Α3", επιδεινώνοντας το κλίμα, έχει αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να σταθεροποιηθεί πριν από το 2013.

Όλες αυτές οι αναφορές αυξάνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη, τις πιθανότητες να αναβαθμίσει η Moody's τις προοπτικές (outlook) της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2011, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια μελλοντική αναβάθμιση.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα και η κυβέρνηση θα εμείνει στην εφαρμογή του μνημονίου και των προβλεπόμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Αν η Moody's ή κάποιος άλλος μεγάλος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αλλάξει στάση, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να μειωθούν τα ελληνικά spreads.

Όμως, εδώ δεν διακυβεύεται μόνο το συμφέρον μιας χώρας που είχε τη φαεινή ιδέα να προκαλέσει τη μοίρα της πηγαίνοντας στο ΔΝΤ.

Ίσως διακυβεύεται η μοίρα των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης και ίσως, εν μέρει, του ευρώ.

Επομένως, είναι προς το συμφέρον και των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που σίγουρα θα θέλει να πάρει τα δάνειά του πίσω, η Moody's να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας.

Η πιθανή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, θα προσφέρει ένα καλό πάτημα στη Moody's για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Όμως, ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στην καλή διάθεση της Moody's.

Χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Κάποιες επαφές υψηλόβαθμων Ευρωπαίων κυβερνητικών αξιωματούχων με την ηγεσία της Moody's ίσως πείσουν την τελευταία να δει το ελληνικό ζήτημα με συμπάθεια.

Κοινώς, το Δημόσιο, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και άλλοι θα πρέπει να φλερτάρουν πιο πολύ μαζί της για να την πείσουν να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Αν δεν κάνουν τίποτε ή δεν καταφέρουν να πείσουν τη Moody's, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και η προσδοκώμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 θα πάρει αναβολή.

Αν τα καταφέρουν, οι πιθανότητες επιστροφής στις αγορές θα αυξηθούν, αλλά με αντίτιμο υψηλά επιτόκια λόγω του μεγάλου ρίσκου της χώρας.


Dr. Money

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v