Τράπεζες: Τα σημάδια από ΕΚΤ και CDS!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαπιστώσει κάποιος σε ποια κατάσταση βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας. Η αγορά και η ΕΚΤ μας δίνουν μια εικόνα.

Τράπεζες: Τα σημάδια από ΕΚΤ και CDS!
Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος είναι ο καθρέφτης της οικονομίας μιας χώρας.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας είναι ενδεικτική της άσχημης εικόνας που παρουσιάζει η κέλτικη οικονομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τα προβλήματα που η τελευταία δημιούργησε στις ιρλανδικές τράπεζες απεικονίστηκαν στην οικονομία της χώρας.

Σε αντίθεση με τις ιρλανδικές τράπεζες, οι αντίστοιχες ισπανικές δεν δημιούργησαν προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ιβηρικής Χερσονήσου, παρά τα προβλήματα μερικών περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων (cajas).

Ούτε οι ελληνικές τράπεζες δημιούργησαν πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

H διεθνής χρηματοοικονομική κρίση βρήκε τις περισσότερες με σχετικά ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω με ή χωρίς κρατική αρωγή και χωρίς αξιοσημείωτη ποσότητα τοξικών επενδυτικών προϊόντων στα βιβλία τους.

Όμως, η ύφεση στην οποία εισήλθαν η ελληνική και οι γειτονικές οικονομίες έφερε στην επιφάνεια κάποιες αδυναμίες των τραπεζών.

Η Εθνική προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009, για να ακολουθήσει η Alpha Bank το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

H Εurobank και η Πειραιώς είχαν προβεί σε ανάλογες κινήσεις περίπου έναν χρόνο νωρίτερα. Η Εθνική το επιχειρεί πάλι φέτος.

Με την ελληνική οικονομία να διολισθαίνει πιο βαθιά στην ύφεση και να παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές, ήταν επόμενο οι τράπεζες να στραφούν στην ΕΚΤ ως δανειστή τελευταίου καταφυγίου για την άντληση ρευστότητας.

Το ίδιο έκαναν οι τράπεζες των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, δηλαδή οι ιρλανδικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Κάποια στοιχεία που αντλήσαμε από έκθεση της Nomura δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ κάπου 30,17 φορές το ποσό που είχαν αντλήσει τον Δεκέμβριο του 2005, όταν επικρατούσαν ομαλές συνθήκες στην αγορά.

Το αντίστοιχο μέγεθος για τις πορτογαλικές ήταν 7,59 φορές, για τις ιρλανδικές 3,38 φορές και τις ισπανικές 2,33 φορές, έναντι 0,50 φοράς των υπολοίπων τραπεζών στην ευρωζώνη.

Είναι γνωστό ότι τα spreads στα ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά και ισπανικά CDSs (Credit Default Swaps) που αγοράζουν όσοι θέλουν να προστατευτούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία «άνοιξαν» τον Αύγουστο.

Όμως, τον ίδιο μήνα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ μειώθηκε ελαφρώς, των ιρλανδικών αυξήθηκε και των ισπανικών τραπεζών μειώθηκε κατά 20 δισ. ευρώ περίπου.

Όταν όμως τα spreads στα CDSs της χώρας διογκώνονται και η εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ μειώνεται, ένα πράγμα μπορεί να το εξηγήσει:

Η ευκολότερη πρόσβαση των τραπεζών σε δανεισμό από τις αγορές.

Είναι κάτι που μπορεί κάποιος να επικαλεστεί για τις ισπανικές τράπεζες, αλλά όχι για τις υπόλοιπες, π.χ. ελληνικές, με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου για να έχουμε καλύτερη εικόνα και να διαπιστώσουμε αν η ίδια τάση συνεχίστηκε.

Είναι σημαντικό ακόμη κι αν αφορά μόνο στις ισπανικές ή σε κάποιες άλλες τράπεζες και όχι στις ελληνικές.

Άλλωστε, πάντοτε υπάρχει χρονική υστέρηση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v