Eίναι έξυπνοι οι εργολάβοι;

Τα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα δείχνουν ότι η ύφεση συνεχίζεται. Με τις τράπεζες να παραμένουν διστακτικές, η μπάλα περνά στα χέρια των εργολάβων. Θα σκοράρουν όμως;

Eίναι έξυπνοι οι εργολάβοι;
Η κατρακύλα στην οικοδομή δεν φαίνεται να έχει τέλος, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουαρίου - Ιουνίου, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας εμφανίζει μείωση κατά 8,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, κατά 18,7% στην επιφάνεια και κατά 24,4% στο όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Ακόμη κι αν κάποιος στεκόταν μόνο στα στοιχεία του Ιουνίου ή του 12μήνου Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010, το συμπέρασμα δεν θα άλλαζε πολύ.

Αν μάλιστα πιστέψει τις εκτιμήσεις στελεχών επιχειρήσεων που κινούνται στον χώρο, π.χ. σκυρόδεμα, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει στο δεύτερο εξάμηνο.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ίδιοι προβλέπουν ότι θα χειροτερεύσει.

Οι λόγοι είναι προφανείς:

Τα περισσότερα νοικοκυριά διαθέτουν μειωμένη αγοραστική δύναμη ή και καθόλου αν δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και έχασαν τη δουλειά τους.

Το ίδιο ισχύει αν κάποιοι έχουν ακόμη τον μισθό και τη δουλειά τους, αλλά ακούνε ότι απολύθηκε κάποιος αριθμός υπαλλήλων τον έναν μήνα και περιμένουν να μάθουν πόσοι ακόμη θα απολυθούν τον επόμενο και αν θα είναι μέσα σε αυτούς, όπως παρατηρούσε πρόσφατα γνωστός επιχειρηματίας.

Από τη δική τους σκοπιά, αρκετές τράπεζες δίνουν τα ίδια ή λιγότερα στεγαστικά δάνεια σε σχέση με αυτά που αποπληρώνονται, σε μια προσπάθεια μείωσης της μόχλευσης του ισολογισμού τους.

Το ωραίο είναι ότι ακόμη και στα στεγαστικά δάνεια που εγκρίνονται μόλις το ένα περίπου στα τέσσερα εκταμιεύεται.

Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα όρεξης και ψυχολογίας και όλα δείχνουν ότι θα περάσει καιρός για να αλλάξει και να βελτιωθεί το κλίμα.

Ακόμη κι αν το τελευταίο γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία.

Όμως, η κτηματαγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη τους επόμενους μήνες με ένα ακόμη εμπόδιο:

Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα είναι σημαντική αν κρίνουμε από τα λεγόμενα των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα περίμενε κανείς κάποιοι να πάρουν την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην κτηματαγορά.

Από τη στιγμή όπου το μνημόνιο έχει δέσει τα χέρια της κυβέρνησης, κάποιος ή κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά τα περιθώρια των κινήσεών τους είναι περιορισμένα με δεδομένο το πρόβλημα της ρευστότητας και των κόκκινων δανείων.

Οι κατασκευαστές έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν πολύ καλά το συμφέρον τους, όπως αποδεικνύει η ταχύτητα με την οποία ενήργησαν στην περίπτωση της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων.

Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς ότι θα έριχναν αρκετά τις τιμές ώστε να δημιουργήσουν ζήτηση για τις κατοικίες που πουλάνε πριν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των επιβαρύνσεων που θα προκύψουν.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να μειώσουν το απόθεμα των απούλητων νεόδμητων που κουβαλάνε και να αποφύγουν την πληρωμή του ΦΠΑ από τις αρχές του 2011 για εκείνα των οποίων η οικοδομική άδεια βγήκε το 2006.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν ακόμη πολλοί που έχουν βγάλει τεράστια ποσά τα προηγούμενα χρόνια και επομένως δεν έχουν μεγάλο κίνητρο για να ρίξουν τις τιμές.

Και πάλι όμως γεννάται το ερώτημα:

Είναι οι εργολάβοι πραγματικά έξυπνοι για να καταλάβουν το συμφέρον τους;


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v