Tράπεζες: Το γοργόν και χάριν έχει!

Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός, λέει ο θυμόσοφος λαός. Όμως, ορισμένοι τραπεζίτες, κυβερνητικοί και άλλοι δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται.

Tράπεζες: Το γοργόν και χάριν έχει!
Η Εθνική ανακοίνωσε πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης 2,8 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια κίνηση που ερμηνεύθηκε κυρίως ως αμυντική.

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την ανακοίνωσή της και η Deutsche Bank (D.B.) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που την ήθελαν να προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 9,8 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Στόχοι της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας είναι να αυξήσει το ποσοστό της στην Deutsche Postbank, το γερμανικό Τ.Τ., και να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Ίσως είναι εντελώς τυχαίο.

Όμως, είναι λογικό η κίνηση της D.B. να αποκτήσει τον έλεγχο του γερμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η παρουσία του ελληνικού Τ.Τ. στο γκρουπ των αναδόχων της αύξησης της Εθνικής, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο του πρώτου, να προκαλούν διάφορους συνειρμούς.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι κι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής και της D.B. για παρόμοιους λόγους.

Με την αξιοπιστία των πανευρωπαϊκών stress tests, που διενεργήθηκαν το καλοκαίρι, υπό αμφισβήτηση, είναι επόμενο κάποιες τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή της Βασιλείας ζητά από τις τράπεζες να υπερδιπλασιάσουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσα στα επόμενα 8 χρόνια δίνει ένα καλό πάτημα στις ευρωπαϊκές να το κάνουν γρηγορότερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα δημιουργηθεί μια ουρά από τράπεζες που θα επιδιώκουν να σηκώσουν κεφάλαια για να προχωρήσουν σε εξαγορές η/και για να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Αν μάλιστα κρίνει κανείς από την Εθνική και την D.B., είναι πιθανόν να αναζητήσουν άλλες μεγάλες τράπεζες που θα εγγυηθούν την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες πιθανόν θα προχωρήσουν.

Είναι λογικό λοιπόν οι πρώτες τράπεζες που θα μπουν στη σειρά να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα ακολουθήσουν.

Υπό αυτήν την έννοια, θα ήταν καλύτερο για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες να τελειώνουν με τις διάφορες συσκέψεις και επαφές το συντομότερο δυνατό, ώστε να πάρουν σειρά, καθότι όλα σχεδόν τα πιθανά νέα σχήματα θα χρειαστεί να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Αυτό ισχύει επίσης για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες δημόσιου ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιδιωτικών, το συντομότερο δυνατό.

Το τελευταίο ίσως δεν θα είχε τόση σημασία αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να βρουν φρέσκα εγγυημένα (από τους αναδόχους) κεφάλαια στην αγορά χωρίς την υπόσχεση κάποιου μεγάλου ντιλ.

Επομένως, όσο ταχύτερα τελειώσουν οι ζυμώσεις, τόσο το καλύτερο για όλους.

Πολύ περισσότερο όταν τα σήματα που εκπέμπει η ελληνική οικονομία προκαλούν ανησυχία, όπως διαπιστώνουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v