Tα υψηλά spreads έχουν την εξήγησή τους!

Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαρθρωτικά μέτρα λαμβάνονται, αλλά τα ελληνικά spreads δεν λένε να υποχωρήσουν. Όμως, για όλα τα πράγματα υπάρχει μια εξήγηση.

Tα υψηλά spreads έχουν την εξήγησή τους!
Για την κυβέρνηση, για κάποιους Έλληνες και μερικούς ξένους μοναχικούς καβαλάρηδες τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ευκαιρία.

Για όλους τους άλλους, που προβλέπουν είτε την πτώχευση της χώρας είτε την αναδιάρθρωση του χρέους της, συνιστούν μια ριψοκίνδυνη επένδυση.

Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ακόμη μια φορά χθες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης την πεποίθησή τους ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία.

Η αισιοδοξία τους βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 8,1% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά είναι εφικτός, με την οικονομία να συρρικνώνεται λιγότερο από 4% που προβλέπει το μνημόνιο.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 39% περίπου το επτάμηνο της χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα προδιαθέτει προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά τη φυσιολογική -κατά την άποψή μας- κόπωση των εσόδων εν μέσω ύφεσης και υπερφορολόγησης.

Όμως, τα spreads στα ελληνικά CDSs (credit default swaps), τα οποία αγοράζουν όσοι θέλουν προστασία έναντι στάσης πληρωμών της χώρας και στα ομόλογα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Διάφορες εξηγήσεις μπορεί να δοθούν γι’ αυτό το φαινόμενο.

Μια πρώτη εξήγηση θέλει η αγορά στα ελληνικά CDSs και ομόλογα να είναι πολύ ρηχή, με αποτέλεσμα οι τιμές και τα spreads να μην έχουν τόση σημασία όση τους αποδίδεται.

Το επιχείρημα έχει κάποια βάση από τη στιγμή όπου η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές αλλά από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Aν υπήρχε στρέβλωση της αγοράς, κάποιος ή κάποιοι θα το διαπίστωναν και θα έσπευδαν να τη διορθώσουν.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ και καιρό και επομένως είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι υπάρχει στρέβλωση λόγω της ρηχής αγοράς.

Μια δεύτερη εξήγηση θέλει τα ελληνικά spreads να παραμένουν υψηλά, ενσωματώνοντας τις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά για τις μελλοντικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, την ύφεση της οικονομίας και, τέλος, την εκτίμηση για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Πρόκειται για μια πιο πειστική εξήγηση από τη στιγμή όπου το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, ξεπερνώντας το 140% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται είτε μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα είτε χαμηλότερα επιτόκια είτε και τα δύο για να ελεγχθεί η δυναμική του.

Μια τρίτη εξήγηση θέλει τα ελληνικά spreads να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα μ’ αυτήν την άποψη, δεν υπάρχουν μεγάλοι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα γιατί τα περισσότερα funds δεν μπορούν να έχουν στα βιβλία τους ελληνικά ομόλογα από τη στιγμή όπου η Moody’s και η S&P κατατάσσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Φρονούμε ότι η τρίτη εξήγηση συμπληρώνει τις δύο που προηγήθηκαν και απαντά στο ερώτημα γιατί τα ελληνικά spreads δεν υποχωρούν τόσο όσο θα ήθελαν η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι ξένοι ομολογιούχοι.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v