Μα τι επιτέλους θέλει η κ. Άν. Μέρκελ;

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της κόντρας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ με αφορμή τη στάση του τελευταίου απέναντι στην Ελλάδα δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ίσως έχει ουρά.

Μα τι επιτέλους θέλει η κ. Άν. Μέρκελ;
Είναι ίσως οξύμωρο να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι επιδεικνύει ελαστικότητα απέναντι σε μια χώρα την οποία δανειοδοτεί.

Όμως, αυτό ακριβώς ισχυρίσθηκε χθες ο κ. Μάικλ Μάιστερ, εκπρόσωπος για θέματα οικονομικών του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας πρωθυπουργού κ. Μέρκελ, στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μάιστερ δήλωσε ότι η ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση ανησυχούν για τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας βασίστηκε σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις.

Πολλοί από εκείνους που διάβασαν τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μάιστερ ίσως εξεπλάγησαν, αλλά όχι όλοι.

Όπως προκύπτει εκ των υστέρων, η κόντρα της κ. Μέρκελ με το ΔΝΤ είναι γνωστή σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα και σε κοινοτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες εδώ και μερικές εβδομάδες.

Παρά τους πρόσφατους επαίνους προς την Ελλάδα για την προσπάθεια που έχει κάνει για δημοσιονομική προσαρμογή, η κ. Μέρκελ φαίνεται να έχει τη δική της ατζέντα για την ευρωζώνη.

Μερικοί στην Αθήνα φθάνουν στο σημείο να υποθέσουν ότι πίσω από την πρόσφατη απόφαση της Σλοβακίας να μη συνεισφέρει τα ποσά που της αναλογούν στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία.

Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες πάνε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενοι ότι τα βήματα της Σλοβακίας θα είχε ακολουθήσει η Πολωνία (εφόσον ήταν μέλος της ευρωζώνης) αν δεν είχε δημοσιονομικό θέμα και δεν είχαν προκύψει οι αλλαγές στην προεδρία της χώρας.

Φυσικά, όλα αυτά είναι υποθέσεις.

Όμως, ποιος θα έβαζε το χέρι του στο Ευαγγέλιο ότι τα παραπάνω είναι απλώς προϊόν συνωμοσιολογίας, που δεν έχει βάση;

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ έχει αποδείξει, πέρα από κάθε αμφιβολία, στην πολιτική της καριέρα ότι είναι μεθοδική και γενικότερα είναι σκληρό καρύδι.

Αν λοιπόν έχει βάλει κάτι για τα καλά στο μυαλό της, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα προσπαθήσει να το πετύχει.

Οι επαΐοντες ισχυρίζονται ότι η κ. Μέρκελ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα 60 - 70 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί να δοθούν του χρόνου στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, γνωρίζοντας ότι χρειάζεται την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να το εφαρμόσει.

Άλλοι υπενθυμίζουν ότι η κ. Μέρκελ έχει αναφερθεί στη περίφημη "ελεγχόμενη χρεοκοπία" μιας χώρας.

Είναι δύσκολο να πει κανείς αν η ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους, π.χ. χρονική επιμήκυνση της πληρωμής των τοκοχρεολυσίων, η κάποιο "κούρεμα" (haircut), που θα μείωνε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αν όμως η Γερμανίδα καγκελάριος ευνοεί την αποπομπή κάποιων προβληματικών χωρών από την ευρωζώνη είτε γιατί βλέπει μαύρα σύννεφα στον διεθνή ορίζοντα είτε γιατί επιθυμεί το ευρώ να αντικατοπτρίζει τα εύρωστα χαρακτηριστικά των χωρών του σκληρού πυρήνα, είτε και τα δύο, εξηγούνται πολλά.

Φυσικά, καμία χώρα δεν αποχωρεί από την ευρωζώνη χωρίς τη θέλησή της.

Ποιος όμως αμφιβάλλει ότι η μεθοδική Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα έχει λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, αν όντως έχει μια τέτοια ατζέντα;

Για μια γυναίκα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ξεκίνησε από την Ανατολική Γερμανία, για να γίνει καγκελάριος της ενιαίας χώρας της, ξεπερνώντας τα εμπόδια ισχυρών πολιτικών ανδρών που βρέθηκαν στο διάβα της, κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.

Για τους παραπάνω λόγους, η χθεσινή δημόσια διαφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ αναφορικά με τη στάση του τελευταίου απέναντι στην Ελλάδα θα πρέπει να προβληματίσει.

Δυστυχώς.


Dr. Money

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v