Dr Money: Ένα γκoλ από την Εθνική!

H κίνηση της Εθνικής λίγο πριν από τη ΔΕΘ στέλνει μηνύματα, βάζει πίεση στον ανταγωνισμό και έχει συνέπειες που δεν είναι ευδιάκριτες με μια πρώτη ματιά. Ποια είναι τα νέα δεδομένα.

Dr Money: Ένα γκoλ από την Εθνική!
Η αναμενόμενη μεγάλη κίνηση στο τραπεζικό κλάδο πριν από τη ΔΕΘ, στην οποία είχαμε αναφερθεί επανειλημμένα, προήλθε τελικά από την Εθνική Τράπεζα.

Η διαφαινόμενη ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Εθνικής κατά 2,8 δισ. ευρώ συνολικά έχει συνέπειες τόσο για την ίδια την τράπεζα και τους μετόχους της όσο και για τις ανταγωνίστριές της στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την πιθανή αδυναμία κάποιων ασφαλιστικών ταμείων και φορέων που ελέγχονται έμμεσα από το κράτος να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης, σηματοδοτεί την περαιτέρω απεξάρτηση της Εθνικής από το κράτος.

Είναι κάτι που θα αρέσει τόσο στους ξένους και Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές όσο και στην τρόικα.

Κάτι τέτοιο θα γίνει πιο αισθητό αν στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής εισέλθει κάποιος μεγάλος ξένος επενδυτής, όπως π.χ. το επενδυτικό fund του Κατάρ. Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Ταμβακάκης είχε βρεθεί στο Εμιράτο για παρουσίαση πριν από μερικούς μήνες.

Μάλιστα, μερικοί δεν αποκλείουν τα επενδυτικά κεφάλαια του Εμιράτου να ενδιαφερθούν για κομμάτι της Finansbank που βγαίνει προς πώληση. Άλλωστε, η αδυναμία των Αράβων για την τουρκική τραπεζική αγορά είναι δεδομένη.

Όμως, η κίνηση της Εθνικής στέλνει κι άλλα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Η συμμετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) στο γκρουπ των τραπεζών που εγγυώνται την άντληση του ποσού του 1,8 δισ. ευρώ δείχνει ότι υπάρχει αμοιβαία επιθυμία των διοικήσεων Τ.Τ. και Εθνικής για συνεργασία.

Με δεδομένο ότι η Εθνική κατέχει ένα ποσοστό του Τ.Τ. και το τελευταίο ίσως καταλήξει να έχει κάποιο μικρότερο ποσοστό της Εθνικής, που συνιστά σταυροειδή συμμετοχή (cross shareholding), είναι σαν να κλείνει η μία τράπεζα το μάτι στην άλλη.

Γι’ αυτό άλλωστε οι επαΐοντες ισχυρίζονταν χθες το βράδυ ότι ο βαθμός δυσκολίας για την αποδοχή της πρότασης του Μιχάλη Σάλλα από την κυβέρνηση σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου του Τ.Τ. και πλειοψηφικού ποσοστού στην ΑΤΕbank από την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό.

Όμως, η κίνηση της Εθνικής αυξάνει επίσης την πίεση στις άλλες μεγάλες τράπεζες της χώρας να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να αποπληρώσουν τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.

Η Εθνική αποδεικνύει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την εγγύηση μεγάλων ξένων τραπεζών χωρίς τη συνοδεία κάποιου ντιλ (trasformational deal) που να μεταμορφώνει τον όμιλο.

Δεν είναι όμως σίγουρο αν οι άλλες μεγάλες τράπεζες της χώρας μπορεί να κάνουν το ίδιο και θα πρέπει να το αποδείξουν, σύμφωνα με αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ισχυρίζεται πως έχει εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ αν η πρότασή της για το Τ.Τ. και την ΑΤΕbank γινόταν αποδεκτή από το Δημόσιο.

Όμως, η κίνηση της Εθνικής για την κεφαλαιακή της ενίσχυση σε τόσο μεγάλο βαθμό έχει κι άλλες παραμέτρους.

Από τη μια πλευρά ενισχύει τη ρευστότητα της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και τη θέση της στη διατραπεζική αγορά σε μια δύσκολη φάση.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση οδηγεί σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I) μεγαλύτερο από 14%.

Όμως, γιατί χρειάζεται τόσο υψηλό δείκτη Tier I μια τράπεζα της οποίας η διοίκηση έλεγε πριν από μια εβδομάδα περίπου στους αναλυτές ότι, ακόμη κι αν το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση (NPL) ανέβει στο 20% του συνόλου, δεν θα έχει πρόβλημα;

Προφανώς, δεν πρέπει να είναι τα δάνεια σε καθυστέρηση και οι επιπρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες που την ανησυχούν.

Σίγουρα, η Εθνική θα ήθελε να έχει περισσότερη ρευστότητα και υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να μπορεί να παρέχει δάνεια και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Όμως, πάλι κάτι δείχνει να λείπει από την όλη εικόνα.

Τι μπορεί να είναι;

Πιθανόν τα ομόλογα που έχει στα χαρτοφυλάκιά της, απαντούν αναλυτές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς ενός «μέτριου κουρέματος» της τιμής των ομολόγων κατά 10% - 15% που πιθανόν θα συνόδευε μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του δημόσιου χρέους αν είχε τόσο υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν δίκιο ή όχι. Άλλωστε, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η κυβέρνηση απορρίπτουν μετά βδελυγμίας μια τέτοια εξέλιξη.

To μόνο σίγουρο είναι ότι η Εθνική Τράπεζα θα βγει ισχυρότερη από την υλοποίηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ που επέλεξε.

Υπό αυτήν την έννοια, η Εθνική Τράπεζα σκόραρε, σε αντίθεση με την Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο που έμεινε στην ισοπαλία εναντίον της Κροατίας χθες το βράδυ.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v