Σοφοκλέους: Αχτίδα φωτός στη μαυρίλα;

Η ύφεση δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος των εισηγμένων εταιριών και των μετόχων τους, όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου. Όμως, η μαυρίλα δεν αφήνει να φανούν μερικές φορές κάποια καλά σημάδια.

Σοφοκλέους: Αχτίδα φωτός στη μαυρίλα;
Αν κρίνουμε από τις αναλύσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου και ειδικότερα του β΄ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν από τα χειρότερα των τελευταίων ετών.

Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα η πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών να καταγράφει ζημίες, ακόμα κι όταν η οικονομία διέρχεται τη βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη αξία στον κόσμο των κεφαλαιαγορών είναι οι εκπλήξεις σε κέρδη και έσοδα.

Σύγκριση της Σοφοκλέους με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές δίνει μια γεύση της κατάστασης που επικρατεί σε αυτό το μέτωπο.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από τις 639 εταιρίες που είχαν δημοσιεύσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου το 42% είχε εμφανίσει υψηλότερα κέρδη από τα αναμενόμενα και το 30% χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όπως καταγράφονται στη βάση δεδομένων της IBES.

Κοινώς, οι θετικές εκπλήξεις κερδών υπερίσχυσαν των αρνητικών κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι και την Παρασκευή που πέρασε.

Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το καλύτερο ισοζύγιο θετικών - αρνητικών εκπλήξεων με 50 μονάδες εμφάνισε η ολλανδική αγορά και ακολούθησαν η γαλλική με 39 μονάδες και η δανέζικη με 27 μονάδες.

Η ελληνική αγορά είχε το τρίτο χειρότερο ισοζύγιο με βάση τα κέρδη του β΄ τριμήνου, μετά την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, επί 22 εταιριών που αντιστοιχούν στο 74% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ελληνικής αγοράς, το 45% κατέγραψε κέρδη που ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου και το 27% καλύτερα, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο των εκπλήξεων να έχει αρνητικό πρόσημο και να είναι ίσο με 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI-Ελλάδας να μειώνονται κατά 33% φέτος και να αυξάνονται κατά 31% το 2011 και 29,4% το 2012.

Οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή στην ελληνική αγορά τόσο τη φετινή χρονιά όσο και τις δύο επόμενες είναι περισσότερες από τις ανοδικές αναθεωρήσεις.

Όμως, η μεταβολή του δείκτη που υπολογίζεται με βάση τις αναβαθμίσεις και τις υποβαθμίσεις κερδών ανά μετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων εμφανίζει βελτίωση τον τελευταίο μήνα.

Η τελευταία είναι πιο αισθητή για τα έτη 2011 και 2012.

Αν μάλιστα η λίστα των ελληνικών εταιριών επικεντρωθεί στα έσοδα των εταιριών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα, διαπιστώνεται ότι οι θετικές εκπλήξεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Συγκεκριμένα, το 29% από τις 17 ελληνικές εταιρίες εξέπληξε ευχάριστα, με τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα των αναμενομένων, και το 24% δυσάρεστα, με το ισοζύγιο των εκπλήξεων στα έσοδα να είναι θετικό και ίσο με 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Φυσικά, τα έσοδα θα πρέπει λογικά να συμπεριλαμβάνουν τις πωλήσεις των ελληνικών εταιριών σε τρίτες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Όμως, δεν παύει να είναι καλό σημάδι.

Κάποιος θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί ότι τα έσοδα είναι καλύτερος δείκτης από τη στιγμή όπου τα κέρδη επιβαρύνονται από έκτακτες φορολογίες κτλ.

Εν πάση περιπτώσει, η προς το θετικότερο μεταβολή των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI-Ελλάδας τον τελευταίο μήνα και η θετική έκπληξη από το ισοζύγιο στο μέτωπο των εσόδων συνιστούν καλά νέα.

Δεν είναι ασφαλώς ο καταλύτης που θα δώσει ώθηση στη Σοφοκλέους, ρόλο που όπως έχουμε ξαναπεί μπορούν να παίξουν προς το παρόν μόνο τα ντιλ.

Είναι όμως μια αχτίδα φωτός μέσα στη μαυρίλα των αποτελεσμάτων.


Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v