Η ώρα των μετοχών!

O Aύγουστος δεν ήταν γαλαντόμος για τις χρηματιστηριακές αγορές. Όμως, τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Ιούλιος ήταν πολύ καλοί μήνες για τα κρατικά ομόλογα. Κάποτε όμως το πάρτι τελειώνει...

Η ώρα των μετοχών!
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την αμερικανική έστρεψαν πολλά κεφάλαια παγκοσμίως στην αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου τους δύο τελευταίους μήνες.

Οι πιο προσεκτικοί θα είχαν διαπιστώσει ότι η τάση είχε ουσιαστικά ξεκινήσει από πιο νωρίς και πιο συγκεκριμένα από την άνοιξη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα κρατικά ομόλογα -το βασικότερο καταφύγιο των ιδίων κεφαλαίων- είδαν τις αποτιμήσεις τους να φτάνουν σε ακραία επίπεδα.

Διότι δεν είναι φυσιολογικό να προσφέρει το 2ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο απόδοση 0,6% μέχρι τη λήξη.

Ούτε είναι συνηθισμένο να αγοράζει κάποιος 5ετές γερμανικό ομόλογο που προσφέρει απόδοση 1,3% περίπου μέχρι τη λήξη και να είναι ευχαριστημένος, αν ταυτόχρονα δεν είναι πεπεισμένος ότι η γερμανική οικονομία και κατ’ επέκταση αυτή της ευρωζώνης μπαίνει σε φάση αποπληθωρισμού.

Αν και υπάρχουν πολλά κανάλια που συνδέουν την αμερικανική οικονομία με εκείνη της ευρωζώνης, το σενάριο που θέλει η τελευταία να πέφτει σε ύφεση την περίοδο 2010 - 2011 συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Κι αυτό παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τον μειωμένο έστω κίνδυνο διπλής βουτιάς της αμερικανικής οικονομίας.

Οι φόβοι για αναζωπύρωση της κρίσης του χρέους στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγξεις μια τέτοια κρίση, ακόμη κι αν εκδηλωθεί, σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον απ’ ό,τι σε ένα υφεσιακό, και αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον το πρώτο συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για την περίοδο 2010 - 2011 που είναι η πιο κρίσιμη.

Ακόμη κι αν πολλοί έχουν αμφιβολίες για την αμερικανική οικονομία, είναι μάλλον δύσκολο να τους διαφύγουν οι ακριβές αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και άλλες.

Η σύγκριση των αποδόσεων των μετοχών με τις αντίστοιχες των κρατικών ομολόγων των συγκεκριμένων κρατών αποβαίνει εις βάρος των χρεογράφων.

Επομένως, υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μετακίνηση, έστω σταδιακή, κεφαλαίων από τα πιο ασφαλή κρατικά ομόλογα στις μετοχές.

Ο σπινθήρας που θα ξεκινούσε μια τέτοια μεταφορά δεν είναι άλλος από την αλλαγή προς το θετικότερο των προσδοκιών για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη διετία.

Στο μέτρο όπου τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα τις επόμενες εβδομάδες είναι υποστηρικτικά μιας τέτοιας προοπτικής, η μεταφορά κεφαλαίων προς τις μετοχές θα επιταχυνθεί.

Θεωρητικά, τα χρηματιστήρια που έχουν πιεστεί περισσότερο, όπως της Αθήνας, θα μπορούσαν να επωφεληθούν πιο πολύ.

Η Σοφοκλέους καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, κάπου 38%, σε σχέση με όλα τα άλλα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια από την αρχή της χρονιάς.

Όμως, το ρίσκο της Ελλάδας είναι αρκετά υψηλό και λειτουργεί ως τροχοπέδη, οπότε θα χρειαστεί έξτρα βοήθεια από ντιλ για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί κάποιων ξένων επενδυτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων είναι πλέον αρκετά ακριβές για να μην προβληματίσουν, στρέφοντας αρκετά κεφάλαια προς την αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων στις πολύ φθηνότερες μετοχές.

Επομένως, ο Σεπτέμβριος μπορεί να αποδειχτεί πιο φιλικός προς τις μετοχές παρά προς τα κρατικά ομόλογα των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v