Η ελπίδα και οι 3 καμπαλέρο των spreads!

Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο ευδιάκριτες γίνονται οι διαθέσεις των αγορών. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, όμως αρκετοί μέχρι πρότινος αισιόδοξοι αρχίζουν να μην αισθάνονται πλέον καλά.

Η ελπίδα και οι 3 καμπαλέρο των spreads!
Ρίξαμε πάλι χθες μια ματιά στις τιμές (spreads) των περίφημων CDSs (credit default swaps), εναντίον των οποίων καταφέρονταν η ελληνική κυβέρνηση, τα περισσότερα ΜΜΕ και Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και άλλοι πριν από μερικούς μήνες.

Η εικόνα δεν έχει αλλάξει.

Όποιος θέλει να αγοράσει προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας είναι διατεθειμένος να πληρώσει πάνω από 900 χιλ. ευρώ ετησίως για να αγοράσει ένα συμβόλαιο CDS στο ελληνικό χρέος.

Με άλλα λόγια, το spread στο 5ετές ελληνικό CDS παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 7μηνο.

Δεν είναι στις 1.000 μονάδες βάσης όπου βρισκόταν στα τέλη Ιουνίου, αλλά πολύ κοντά στα επίπεδα όπου ήταν στις αρχές Μαΐου.

Συγκριτικά χειρότερες είναι οι επιδόσεις του CDS της Ιρλανδίας που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή κοντά στις 348 μονάδες βάσης, και της Πορτογαλίας που είναι στις 344 μονάδες βάσης, δηλαδή κάπου 100 μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 450 μονάδων των αρχών Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Είναι σαφές ότι η αγορά έχει βάλει στο ίδιο τσουβάλι τις 3 χώρες.

Φυσικά, υπάρχει η άποψη που θέλει να μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στα CDSs γιατί η αγορά είναι ρηχή. Ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Η παρατήρηση είναι σωστή, όμως η ιστορία των προηγούμενων μηνών διδάσκει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σοφό.

Για να παραμένουν τα spreads στα ελληνικά CDSs σε τόσο υψηλά επίπεδα, η αγορά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πείθεται από την ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το βάθος της ύφεσης παίζουν σημαντικό ρόλο και προφανώς τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς δεν πείθουν, παρότι το πιθανότερο είναι το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 3% - 3,5% φέτος με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η ελληνική πλευρά και η τρόικα ευελπιστούν ότι η ομαλή εκτέλεση του μνημονίου θα βοηθήσει στη σταδιακή ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές και στην υποχώρηση των spreads από τις αρχές του 2011.

Μακάρι να έχουν δίκιο, αλλά οφείλουμε να υπενθυμίσουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, πολλοί πίστευαν την περασμένη άνοιξη ότι το περίφημο πακέτο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα λειτουργούσε ως φόβητρο προς τις αγορές, που υποτίθεται θα έριχναν τα spreads ώστε να δανειζόμαστε φθηνότερα σε σχέση με τα επιτόκια του 5% - 6,2% που πλήρωνε τότε η χώρα.

Μάλιστα, τόνιζαν τότε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν καθόλου χρήση του πακέτου.

Τελικά, η χώρα έκανε χρήση του πακέτου και, παρότι βρίσκεται πλέον υπο την ομπρέλα του ΔΝΤ και εκτός αγορών, διαπιστώνει ότι τα spreads στις ρηχές αγορές ομολόγων και CDSs βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου όπου είχε δανειστεί μόνη της για τελευταία φορά.

Δεύτερον, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Αν οι τελευταίες είναι καλές, θα είναι πιο εύκολο να ανακάμψει η οικονομία της και να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τις αγορές.

Αν όχι, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ.

Ακόμη και αν εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές του μνημονίου, η κυβέρνηση και η τρόικα δεν θα πρέπει να ελπίζουν σε κάποια σημαντική υποχώρηση των ελληνικών spreads σ’ αυτήν την περίπτωση.

Όπως δεν θα έπρεπε κάποιοι έμπειροι Έλληνες «ντιλεράδες» να ελπίζουν την περασμένη άνοιξη ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού θα υποχωρούσε προς τις 500 μονάδες το φετινό φθινόπωρο.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά το σήμα που στέλνουν οι αγορές είναι δύσκολο να μη γίνει αντιληπτό.

Aν όλα πάνε καλά, τα ελληνικά spreads θα υποχωρήσουν αισθητά μαζί με τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Όμως, θα συνεχίζουν να δίνουν επιτόκια δανεισμού σε απόλυτα νούμερα που θα είναι απαγορευτικά για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του ελληνικού δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v