To ευρώ και τα περιφερειακά spreads!

H πορεία των ελληνικών και των ιρλανδικών spreads στην ευρωζώνη είναι λογικό να προβληματίζει τις κυβερνήσεις τους, αλλά όχι αναγκαστικά τους θιασώτες του ευρώ.

To ευρώ και τα περιφερειακά spreads!
Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις αγορές συναλλάγματος επί μακρόν γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να βγάζει κανείς λεφτά έχοντας τη σωστή άποψη για τις μεταβολές των κύριων ισοτιμιών, όπως π.χ. του ευρώ - δολαρίου, σε καθημερινή βάση.

Στους ακαδημαϊκούς κύκλους χρησιμοποιείται ο όρος random walk, δηλαδή των ακανόνιστων βηματισμών, για να περιγραφεί η πορεία τόσο των τιμών των μετοχών όσο και των καθημερινών μεταβολών της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων.

Πρακτικά, ο όρος random walk ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η μελλοντική τροχιά της μετοχής ή της ισοτιμίας δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά.

Πριν από μερικούς μήνες, οι περισσότεροι στην αγορά πίστευαν ότι το ευρώ θα αποδυναμωνόταν έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διολισθαίνει στο 1 ή και κάτω από αυτή.

Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αφού η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σκαρφάλωσε πάνω από το 1,30.

Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για το ευρώ, παρότι τα θεμελιώδη μακροοικονομικά δεδομένα ήταν υπέρ του.

Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο και κάποια απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας και για άλλους μακροοικονομικούς δείκτες, από τη μία πλευρά, και τον ισχυρότερο του αναμενομένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, από την άλλη, το ευρώ αποδυναμώθηκε.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από το επίπεδο του 1,28.

Δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς και ο πρόεδρος της Fed, κ. Μπεν Μπερνάνκι, τονίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, υπονοώντας διατήρηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων κοντά στο μηδέν και νέες αγορές χρεογράφων.

Ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν είναι ό,τι καλύτερο για το δολάριο και ίσως υποκρύπτει την επιθυμία της Fed να το δει να αποδυναμώνεται έναντι τόσο του γεν όσο και του ευρώ, για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία τη "διπλή βουτιά".
Παρ’ όλα αυτά, η ανταπόκριση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου δεν συμβαδίζει με αυτήν τη λογική, μέχρι στιγμής.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την ανωτέρω εξέλιξη στις ανησυχίες που υπάρχουν για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ειδικότερα στην περιφέρεια.

Η σημαντική άνοδος των ελληνικών και των ιρλανδικών spreads την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία σημαδεύτηκε και από την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από την S&P, ενισχύει την άποψη που θέλει η τύχη του ευρώ να συνδέεται με τα τεκταινόμενα στις αγορές των κρατικών ομολόγων.

Όμως, μια ματιά στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δείχνει ξεκάθαρα την τάση των επενδυτών να διαχωρίσουν τα ομόλογα χωρών με πιο οξεία δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία και δευτερευόντως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από τις υπόλοιπες.

Τα spreads των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης δεν επηρεάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον ίδιο βαθμό με εκείνον των spreads της Ελλάδας, της Ιρλανδίας κτλ.

Αν η συγκεκριμένη τάση παγιωθεί, είναι λογικό να αυξηθούν οι πιθανότητες να μην επηρεάζεται πλέον το ευρώ τόσο πολύ από τα spreads των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης όσο στο παρελθόν.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα επηρεάζουν περισσότερο την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, στρώνοντας τον δρόμο για ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v