Τραπεζικό Μ&Α: Ελληνική (πλέον) υπόθεση

Η επιλογή των 3 συμβούλων αποκρατικοποίησης για τον τραπεζικό κλάδο από την κυβέρνηση έκρυβε μία έκπληξη, καθιστώντας τη συγκέντρωση στον κλάδο μάλλον ελληνική υπόθεση.

Τραπεζικό Μ&Α: Ελληνική (πλέον) υπόθεση
Από αλλού περιμέναμε τα νέα και από αλλού μας ήρθαν, αν και μερικοί φαίνεται ότι το γνώριζαν εδώ και μέρες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιτέλους χθες τα ονόματα των τριών ξένων οίκων που θα τη συμβουλεύσουν σε θέματα στρατηγικών επιλογών στον τραπεζικό κλάδο και αποτίμησης των συμμετοχών του κράτους σε τραπεζικά ιδρύματα.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για την Deutsche Bank, τη Lazard και την HSBC.

Όλες είναι γνωστές ξένες τράπεζες, αν και δεν γνωρίζουμε τη θέση που καταλαμβάνουν στα αποκαλούμενα league tables (γενική κατάταξη αξιολόγησης) για την παροχή τέτοιου είδους συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Εδώ θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι δεν θα χάλαγε ο κόσμος αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση του ΣΜΕΧΑ ώστε στο κομμάτι τουλάχιστον των αποτιμήσεων των συμμετοχών του Δημοσίου σε τράπεζες, που είναι διεθνώς τυποποιημένη λίγο-πολύ δουλειά, να προσλαμβανόταν και μια ελληνική κοινοπραξία.

Επανερχόμενοι όμως στην επιλογή του Δημοσίου, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι διαψεύδει ουσιαστικά τα σενάρια που ήθελαν η HSBC να ενδιαφέρεται να αγοράσει μεγάλη ελληνική τράπεζα.

Ο λόγος είναι απλός.

Δεν μπορεί από τη μια πλευρά να συμβουλεύεις το Δημόσιο σε θέματα που άπτονται των στρατηγικών του επιλογών για τον τραπεζικό κλάδο, να αποτιμάς τις συμμετοχές του και κατόπιν να συμμετέχεις στη διαδικασία ως υποψήφιος αγοραστής.

Αν το κάνεις και υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενοι, είναι πολύ πιθανόν να στραφούν εναντίον σου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενοι θέματα ανταγωνισμού κ.λπ.

Γι’ αυτούς τους λόγους η επιλογή της HSBC, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα ανωτέρω, να αποδεχτεί να είναι σύμβουλος του Δημοσίου σημαίνει ότι το σενάριο περί ενδιαφέροντός της για εξαγορά μεγάλης ελληνικής τράπεζας δεν στέκει.

Αν όμως η HSBC δεν ήθελε, τότε ποιος άλλος μεγάλος ξένος παίκτης θα έμπαινε στο παιχνίδι των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο;

Μήπως η Societe Generale που έχει καεί στην Ελλάδα, επενδύοντας στη Γενική Τράπεζα, ή μήπως οι αυστριακές Erste και Raiffeisen που έζησαν την κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη; 

Ή μήπως η Unicredit που έχει ήδη κάποια παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη;

Μάλλον καμία από όλες αυτές.

Η BNP Paribas; Ίσως, αλλά η δυσάρεστη εμπειρία των δύο άλλων μεγάλων γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά.

Η Credit Agricole; Μπορεί, αλλά μόνο για να σώσει ό,τι μπορεί από τα δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει μέσα από ένα καλό τραπεζικό ντιλ.

Αναμφισβήτητα, θα ήταν λάθος να σπεύσει κανείς να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ξένη τράπεζα που θα εκφράσει ενδιαφέρον για εξαγορά ελληνικής.

Όμως, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο έχουν περιοριστεί σημαντικά από τη στιγμή όπου η HSBC επέλεξε να είναι εκτός παιχνιδιού.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το παιχνίδι στην τραπεζική σκακιέρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο να είναι ελληνική υπόθεση.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v