Τράπεζες: Μία κίνηση πριν από τη ΔΕΘ;

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δίνει πάντοτε το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί. Από τη στιγμή που το κλίμα δεν είναι καλό, μια αχτίδα αισιοδοξίας θα μπορούσε να προέλθει από τις τράπεζες.

Τράπεζες:  Μία κίνηση πριν από τη ΔΕΘ;
Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι σκέψεις που ακολουθούν δεν βασίζονται σε κάποιας μορφής προνομιακή πληροφόρηση, αλλά στην απλή λογική, και ίσως δεν αποδειχτούν σωστές.

Όμως, αξίζει ίσως τον κόπο να αναφερθούμε σε αυτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχει διαταραχθεί το τελευταίο διάστημα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες περί διπλής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Το κλίμα επίσης στο εσωτερικό δεν είναι καλό.

Αυτό φαίνεται στη χθεσινή έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που κάνει λόγο για κάπου 175.000 λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες μετά τις 88.000 του α΄ εξαμήνου και τις 104.000 το β΄ εξάμηνο του 2009, αλλά και στη διαδικτυακή έρευνα του ΕΒΕΑ πριν από λίγο καιρό, που αναφερόταν στο οξύ πρόβλημα ρευστότητας το οποίο αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μελών του.

Όμως, ο καιρός όπου ο πρωθυπουργός θα πάει στη ΔΕΘ για να βγάλει την ομιλία-στίγμα για την οικονομική πολιτική της χώρας πλησιάζει.

Είναι λογικό τα περιθώρια για κάποιες παροχές να είναι πολύ στενά από τη στιγμή όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα στο μνημόνιο.

Όμως, είναι εύλογο να επιθυμεί να πάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με βελτιωμένο το κλίμα.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει εκ νέου χθες κάποια νότα αισιοδοξίας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος μίλησε για ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας που θα υπολείπεται του 4% φέτος, ενώ και τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου εμφανίζουν βελτίωση.

Προφανώς, τα ανωτέρω δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα σε μια οικονομία όπου καθημερινό θέμα συζήτησης είναι οι κάθε μορφής φοροεπιδρομές, οι μειώσεις των δαπανών του προϋπολογισμού των δημοσίων επενδύσεων κτλ, οι απολύσεις και τα λουκέτα.

Ούτε ασφαλώς βοηθά η αναζωπύρωση της συζήτησης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους στο εξωτερικό, που υποδαυλίζουν τα μεγάλα spreads στο 5ετές CDS των ελληνικών ομολόγων και στο 10ετές ομόλογο έναντι της Γερμανίας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνει αυτήν τη δυσμενή πραγματικότητα με προεξάρχοντα τον τραπεζικό κλάδο.

Από τη στιγμή όπου οι τράπεζες θα καταγράψουν είτε μεγάλη μείωση κερδών είτε ζημίες το β΄ τρίμηνο, η μοναδική πηγή ώθησης θα μπορούσε να προέλθει από αναζωπύρωση των σεναρίων περί εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Όμως, τα σενάρια δεν αρκούν. Χρειάζονται και πράξεις.

Μία λοιπόν προσφορά μεγάλης ελληνικής τράπεζας για κάποια άλλη θα μπορούσε να αναθερμάνει τα διάφορα σενάρια, καθιστώντας τα παράλληλα πιο πειστικά, γνωρίζοντας ότι έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Το ίδιο επίσης θα ίσχυε αν υπήρχε εμπλοκή μεγάλης ξένης τράπεζας.

Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε το κλίμα στο Χ.Α. και πιθανόν θα του έδινε ώθηση, βελτιώνοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρότι είναι λογικό να αναμένονται κινήσεις αφού ολοκληρωθούν τα νέα τεστ κοπώσεως και η κυβέρνηση καταλήξει στο τι ακριβώς επιδιώκει στον κλάδο.

Με δεδομένη τη συγκυρία, μια τέτοια αλυσίδα αντιδράσεων θα μπορούσε να επιφέρει η προσφορά κάποιας τράπεζας της οποίας η διοίκηση ελέγχεται από το Δημόσιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν έχουμε κάποια προνομιακή πληροφόρηση για το θέμα και απλώς εξωτερικεύουμε κάποιες σκέψεις.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, όμως.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v