O γόρδιος δεσμός της ρευστότητας!

Όπως το αυτοκίνητο χρειάζεται καύσιμα για να κινηθεί, έτσι και η οικονομία χρειάζεται ρευστό. Στην ιδιαίτερα κρίσιμη παρούσα φάση, το εύλογο ερώτημα είναι από πού μπορεί να προέλθει.

O γόρδιος δεσμός της ρευστότητας!
Η ιστορία είναι λίγο - πολύ γνωστή.

Ο δημόσιος τομέας και οι πιστωτές της χώρας έχουν εξασφαλίσει από το πακέτο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ για τον επόμενο ενάμιση χρόνο περίπου.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει την ίδια πολυτέλεια, αφού η κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι οι τράπεζες.

Παρά τον ουσιαστικό αποκλεισμό του από τις διεθνείς αγορές και τη συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων, ο τραπεζικός τομέας αναπνέει χάρη στις κρατικές εγγυήσεις και στο φθηνό χρήμα που αντλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποβάλλοντας εχέγγυα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να είναι αρωγός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, αλλά προφανώς όχι για πάντα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το ενεργητικό τους όπως στο παρελθόν, ακόμη και αν το ήθελαν.

Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας υποχρηματοδοτείται σήμερα.

Όμως, κι αυτή η δήλωση ίσως δεν αποδίδει 100% την πραγματικότητα, καθότι υπονοεί ότι υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις που θέλουν να πάρουν δάνειο και δεν βρίσκουν.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ζήτηση δανείων από υγιείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι αδύνατη, ενώ το ακριβώς αντίθετο παρατηρείται με τις υπερχρεωμένες εταιρίες και νοικοκυριά που τα πιστωτικά ιδρύματα αποφεύγουν να δανείσουν αν πιστέψουμε τους τραπεζίτες.

Το σίγουρο είναι ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα έχει δυσκολέψει κι αυτό οξύνει ακόμη πιο πολύ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρίες.

Με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα είναι μάλλον απίθανο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το επόμενο 6μηνο - 10μηνο και επομένως να λυθεί ο γόρδιος δεσμός της ρευστότητας μέσω αυτής της οδού.

Είναι επίσης πολύ δύσκολο να αντιστραφεί δραματικά το κλίμα με τις καταθέσεις από τη στιγμή που η οικονομία είναι σε ύφεση και ο προβληματισμός για μια πιθανή αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα δύο - τρία χρόνια έχει επανέλθει.

Επομένως, τα δεδομένα στη χρηματοδότηση της οικονομίας δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά το επόμενο 6μηνο - 10μηνο.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα σε πολλά νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ευνοώντας τη δημιουργία συνθηκών φαύλου κύκλου στην οικονομία.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να υπάρξουν εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για άμεσες, κυρίως, επενδύσεις.

Όμως, όποιος διάβασε τα λεγόμενα του διευθύνοντος συμβούλου της Coca Cola 3E κ. Δώρου Κωνσταντίνου στο Reuters θα κατάλαβε πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο με το σημερινό καθεστώς φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων.

Κι όχι μόνο αυτό.

Θα αντιλήφθηκε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο στην εισροή κεφαλαίων από εταιρίες με πολυσχιδείς διεθνείς δραστηριότητες αλλά και στο ενδεχόμενο να αλλάξουν έδρα, μεταφέροντάς τη σε άλλη χώρα.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι αργά ή όχι για την αντιστροφή του κλίματος και την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα συνοδεύονται από μεγάλες εισροές κεφαλαίων το επόμενο 6μηνο - 10μηνο.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν γίνει εφικτό, ο γόρδιος δεσμός της ρευστότητας δεν θα λυθεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας παρατεταμένης ύφεσης.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v