Ο ξενοδόχος είναι δύσπιστος!

Η χώρα έχει κερδίσει τα εύσημα της τρόικας, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, για την προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι σήμερα, αλλά όχι και του πιο σημαντικού παίκτη.

Ο ξενοδόχος είναι δύσπιστος!
Για να πάρει μια καλή ποδοσφαιρική ομάδα αυτό που χρειάζεται σε έναν αγώνα θα πρέπει να αμύνεται καλά και να σκοράρει όποτε βγαίνει στην κόντρα και της δίνεται η ευκαιρία.

Αν μάλιστα έχει τον έλεγχο του παιγνιδιού και παίζει ωραία μπάλα με συνδυασμούς, επινοήσεις, φαντεζί ενέργειες κάποιων ποδοσφαιριστών κτλ και παίρνει αποτελέσματα, είναι ακόμη καλύτερα.

Αν παρομοιάσουμε την Ελλάδα με ποδοσφαιρική ομάδα, που προσπαθεί να κερδίσει τον πιο σημαντικό αγώνα της Ιστορίας της, ώστε να μπει στους ομίλους του Europa League ή του Champions League και να εισπράξει το ρευστό, η κατάσταση δεν είναι ιδανική.

Διαιτητές και παρατηρητές, π.χ. η τρόικα, άλλες χώρες της Ε.Ε., διαπιστώνουν ότι η ομάδα έχει κάνει πρόοδο, έστω κι αν ο αγώνας βρίσκεται περίπου στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, αλλά η ομάδα δεν μπορεί να βάλει γκολ.

Ούτε καν να φθάσει στην αντίπαλη περιοχή.

Από μια άποψη, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, γιατί δεν είμαστε ακόμη ούτε στα μισά του αγώνα.

Όμως, η τροπή που έχει πάρει ο αγώνας θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Δεν είναι λογικό να προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε 60 οικονομολόγους ότι δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες, 43%, στο ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα σε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της σήμερα απ' ό,τι έδιναν στο αποκορύφωμα της κρίσης τον περασμένο Μάιο με 33%.

Φυσικά, η αγορά των CDSs (Credit Default Swaps) επί του ελληνικού χρέους είναι λίγο πιο γενναιόδωρη. Το spread στο 5ετές ελληνικό CDS έχει υποχωρήσει από τις 1.000 μονάδες βάσης στα τέλη Μαΐου στις 810 - 860 μονάδες το τελευταίο διάστημα.

Δεν είναι καλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το spread βρισκόταν σε αυτό περίπου το επίπεδο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για να πάει πιο νότια, πριν ξαναπάρει την ανηφόρα.

Είναι σαφές ότι η χώρα δεν έχει ακόμη πείσει τις αγορές ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Με άλλα λόγια, οι αγορές παραμένουν ακόμη δύσπιστες απέναντί της.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει σταδιακά την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογά της σε κάποιο σημείο στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Όμως, οι αγορές εμφανίζονται να αμφισβητούν επίσης πως μπορεί να περιοριστεί το έλλειμμα όσο χρειάζεται με αύξηση των φόρων και με μείωση των δαπανών, σε μια περίοδο όπου η οικονομία διολισθαίνει σε βαθύτερη ύφεση.

Είναι ένα λογικό επιχείρημα, στο οποίο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να απαντήσουν πειστικά.

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη που συντηρεί τη δυσπιστία των αγορών σε κάποιον βαθμό.

Το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2011 και το 2012 θα βρίσκεται πολύ υψηλότερα απ’ όπου βρισκόταν την τελευταία φορά που δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές, δηλαδή τον περασμένο Μάρτιο - Απρίλιο.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι υπό μεγαλύτερο έλεγχο το 2011 ή το 2012, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, δημιουργώντας ενδοιασμούς σε κάποιους δυνητικούς αγοραστές.

Επομένως, η προσπάθεια να πειστούν οι ξένοι πιστωτές ώστε να αρχίσουν να μας δανείζουν ξανά θα είναι πιο δύσκολη και σε κάποιον βαθμό θα εξαρτηθεί επίσης από την όρεξη που θα υπάρχει διεθνώς για ανάληψη ρίσκου.

Καλά λοιπόν τα εύσημα από την Ε.Ε. και την τρόικα.

Όμως, εκείνο που μετρά είναι τι λέει ο ξενοδόχος, και στην προκειμένη περίπτωση αυτός είναι οι αγορές.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v