Τι δείχνει το ισοζύγιο των εκπλήξεων!

Η πορεία της αγοράς εξαρτάται από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αν τα τελευταία πάνε πρίμα, η μελλοντική πορεία των μετοχών είναι προδιαγεγραμμένη. Πού όμως είμαστε σήμερα;

Τι δείχνει το ισοζύγιο των εκπλήξεων!
Οι τιμές των μετοχών προεξοφλούν τα μελλοντικά εταιρικά κέρδη.

Τα τελευταία είναι απόρροια του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις και των στρατηγικών επιλογών του μάνατζμεντ, εκτός των άλλων.

Στον κόσμο της προεξόφλησης μελλοντικών γεγονότων εκείνο που μετρά πάρα πολύ είναι οι εκπλήξεις.

Αν τα κέρδη ξεπερνούν αρκετά τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, κοινώς υπάρχει θετική έκπληξη, οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των επιχειρήσεων και οι μετοχές κερδίζουν έδαφος.

Το αντίθετο συμβαίνει αν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις.

Φυσικά, οι αγορές είναι αλληλοσυνδεόμενα δοχεία.

Δεν μπορεί η ελληνική αγορά να αποκλίνει επί μακρόν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και να προκύπτουν μεγάλες διαφορές αποτιμήσεων για τις σημαντικότερες επιχειρήσεις, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από την επενδυτική κοινότητα.

Πώς λοιπόν έχουν μέχρι σήμερα τα πράγματα στον ευρωπαϊκό περίγυρο και στη χώρα μας από τη σκοπιά των ξένων;

Μέχρι πριν από λίγες μέρες είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου 390 εταιρίες, που αντιστοιχούν στο 45% της χρηματιστηριακής αξίας του πανευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe.

To 45% εξ αυτών ανακοίνωσε κέρδη που ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ το 30% περίπου απογοήτευσε.

Με λίγα λόγια, οι θετικές εκπλήξεις ξεπέρασαν τις αρνητικές κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Όσοι παρακολουθούν στενά αυτές τις μετρήσεις παρατηρούν ότι η ανωτέρω εξέλιξη καθιστά το φετινό β΄ τρίμηνο το καλύτερο από το β΄ τρίμηνο του 2007 με κριτήριο το ισοζύγιο των εκπλήξεων.

Ακόμη καλύτερο δείγμα γραφής έδειξε το ισοζύγιο των εκπλήξεων στο μέτωπο του τζίρου, που είναι πιο στενά συνδεδεμένο με την πορεία της οικονομίας.

Οι θετικές εκπλήξεις ξεπέρασαν τις αρνητικές κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες.

Φυσικά, ο μέρος όρος δεν αποτυπώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Οι αρνητικές εκπλήξεις στα κέρδη ξεπέρασαν τις θετικές στο Βέλγιο και στη Νορβηγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκανδιναβική χώρα είναι η μοναδική που εμφανίζει πλεόνασμα αρνητικών εκπλήξεων και στο θέμα των εσόδων.

Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια άλλη ομάδα χωρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρχε πλήρης ισορροπία στο ισοζύγιο των εκπλήξεων.

Φυσικά, πάνω από τις μισές εταιρίες που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Europe δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα και επομένως μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μέχρι τότε.

Όμως, το πανευρωπαϊκό δείγμα είναι αρκετά καλό για να βγουν κάποια θετικά συμπεράσματα, αν και ένας μικρός αριθμός εταιριών σε μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, έχει ανακοινώσει αποτελέσματα.

Αυτό δεν αλλάζει το κεντρικό μήνυμα:

Το πανευρωπαϊκό ισοζύγιο των εκπλήξεων για κέρδη και έσοδα δικαιολογεί αισιοδοξία για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v