H Eλλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου!

Η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας βρέθηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες μέρες. Όμως, πολλοί λησμονούν ότι η υλοποίηση των στόχων του μνημονίου δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

H Eλλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου!
Η τρόικα είδε και απήλθε, δίνοντας εύσημα στην κυβέρνηση και στη χώρα για την υλοποίηση των όρων του μνημονίου και κυρίως των διαρθρωτικών αλλαγών για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση για την υστέρηση των εσόδων που δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση -το αντίθετο θα ήταν έκπληξη- και τις ενδεχόμενες νέες περικοπές δαπανών, είναι σαφές ότι απουσιάζουν δυο σημαντικές παράμετροι:

Πρώτον, η ανάπτυξη.

Για μια οικονομία που βασιζόταν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να κρύβει κάτω από το χαλί και εν μέρει να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, η επιφανειακή επίκληση της ανάπτυξης προβληματίζει.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα εκείνων που αμφισβητούν κατά πόσον η Ελλάδα θα τα καταφέρει στηρίζεται στη διαιώνιση της ύφεσης.

Οι αμφισβητίες γνωρίζουν καλά ότι η καλύτερη συνταγή για να διαιωνιστεί η ύφεση είναι να υπάρχει συνεχής πίεση για μείωση των δαπανών και φοροεπιδρομές, που αποβλέπουν στη μείωση του κρατικού ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η ύφεση διαιωνίζεται ευκολότερα σε αυτήν την περίπτωση γιατί από τη μια υπονομεύονται η καταναλωτική και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και από την άλλη το μόνο χρήμα που ρέει είναι των Ε.Ε. - ΔΝΤ για το Δημόσιο και της ΕΚΤ για τις τράπεζες.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ο διεθνής περίγυρος.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα λειτουργούμε σαν να είμαστε το κέντρο του κόσμου, ενώ δεν είμαστε.

Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα τα κατάφερνε αν η αμερικανική οικονομία και η οικονομία της ευρωζώνης έπνεαν τα λοίσθια ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δικαιώνονταν οι απαισιόδοξοι που προβλέπουν το λεγόμενο double dip (διπλή βουτιά) σενάριο;

Μάλλον όχι.

Ευτυχώς, τα νέα από την ευρωζώνη είναι καλά αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του γ΄ τριμήνου θα είναι εξίσου καλός όπως κι εκείνος του β΄ τριμήνου.

Φυσικά, η κατάσταση σε όλες τις χώρες δεν είναι ίδια, καθώς οι αποκαλούμενες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης υπολείπονται των χωρών του σκληρού πυρήνα.

Αν όμως ο κ. Τρισέ μπορεί να σκέφτεται να πάρει πίσω ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΚΤ λόγω της κρίσης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον πρόεδρο της Fed κ. Μπερνάνκι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα είναι μια εύκολη απόφαση για την ΕΚΤ αν το ευρώ/δολάριο επιμείνει πάνω από το 1,30 και η Fed αναγκαστεί να εφαρμόσει πιο ελαστική νομισματική πολιτική μετά τα τελευταία στοιχεία για τις προσλήψεις.

Τα νέα από το μέτωπο των προσλήψεων, που θεωρείται καθοριστικό για την κατανάλωση, δεν είναι καλά και αποτυπώνουν τις ανησυχίες των Αμερικανών εργοδοτών για την πορεία της οικονομίας τους τα επόμενα τρίμηνα.

Αν σε αυτό προστεθεί η διαφαινόμενη πιο περιοριστική αμερικανική δημοσιονομική πολιτική την επόμενη χρονιά, οι πιθανότητες να βιώσει η αμερικανική οικονομία μια δεύτερη βουτιά έχουν αυξηθεί σε βαθμό που δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη Fed.

Κοντολογίς, η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, όμως ο κίνδυνος μιας δεύτερης βουτιάς της αμερικανικής οικονομίας, που θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε δεύτερη Ιαπωνία, δεν είναι αμελητέος.

Όλοι γνωρίζουν ότι το τελευταίο είναι απευκταίο αφού τυχόν διπλή βουτιά της αμερικανικής οικονομίας θα είχε επίσης θύμα την ευρωζώνη.

Αν όμως προκληθεί αναταραχή στις αγορές και η οικονομία της ευρωζώνης πάρει την κάτω βόλτα, οι πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος θα μειωθούν σημαντικά.

Ασφαλώς, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ζούμε μόνοι μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η κατάσταση των διεθνών αγορών και της αμερικανικής οικονομίας δεν μπορεί να αγνοηθεί, παρότι η Ελλάδα δεν δανείζεται από τις αγορές φέτος και πιθανόν του χρόνου.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v