Τράπεζες: Οι δύο όψεις των 25 δισ. ευρώ!

Η παροχή νέων κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ύψους 25 δισ. ευρώ υπό τις ευλογίες της τρόικας αποβλέπει προφανώς στην τόνωση της ρευστότητας και επιδέχεται δύο ερμηνείες.

Τράπεζες: Οι δύο όψεις των 25 δισ. ευρώ!
Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που εγκρίθηκε το πακέτο των κρατικών εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ που δόθηκε στις τράπεζες.

Εκείνο το πακέτο κρίθηκε απαραίτητο γιατί αρκετές τράπεζες αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας.

Το τελευταίο αντικατοπτριζόταν στη σημαντική αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας που έδιναν τα πιστωτικά ιδρύματα για να προσελκύσουν χρήματα από ανταγωνιστές τους.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μεν, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί η τρόικα σε συνεργασία με την κυβέρνηση έκρινε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του επιπλέον 25 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, για να μπορεί να αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό αν θεωρήσει κανείς ότι το αρχικό πακέτο τόνωσης της ρευστότητας της οικονομίας ήταν ύψους 28 δισ. ευρώ και είχε γίνει αντικείμενο μεγάλης κριτικής από τον Τύπο και τα πολιτικά κόμματα όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Η συγκεκριμένη κίνηση επιδέχεται δύο ερμηνείες:

Από τη μία πλευρά, η κίνηση δείχνει την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να βρει χρηματοδότηση εκτός των μηχανισμών της ΕΚΤ.

Με άλλα λόγια υπονοεί ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει σχεδόν οριακό από πλευράς ρευστότητας στον σχεδιασμό της τρόικας και δεν προβλέπει ότι αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη, περιχαρακώνει το σύστημα, διασφαλίζοντάς το από ενδεχόμενη εκροή καταθέσεων.

Διασφαλίζει επίσης ότι οι ανάγκες ρευστότητας που προκαλούν οι λήξεις ομολόγων που είχαν εκδώσει οι τράπεζες στο παρελθόν θα καλυφθούν όπως άλλωστε και οι ανάγκες από τις μεγαλύτερες αποκοπές στην αξία των χρεογράφων που θα αποδέχεται η ΕΚΤ για αναχρηματοδότηση από τις αρχές του 2011.

Μιλάμε για κάμποσα δισ. ευρώ, αφού οι λήξεις τραπεζικών χρεογράφων μπορεί να φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ τη διετία 2010 - 2011, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις γνωστού τραπεζίτη.

Επίσης, η ανωτέρω κίνηση βοηθά στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις που οι τράπεζες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν είτε για να ενισχύσουν τα κέρδη τους και να "σβήσουν" κάποια δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είτε για να συμπιέσουν τα επιτόκια των χορηγήσεων.

Κάποιος θα μπορούσε επίσης να προσθέσει ότι οι τράπεζες θα διαθέτουν περισσότερο χρήμα, για να ρίξουν στην αγορά λίγους μήνες αργότερα.

Όμως, το τελευταίο είναι συνάρτηση τόσο της δικής τους πολιτικής δανειοδοτήσεων όσο και της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καλή πιστοληπτική ικανότητα.

Κοντολογίς, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένες από το νέο μεγάλο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ.

Όμως, από κάποιο σημείο και μετά θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την αντίστροφη μέτρηση, γιατί όπως όλα τα πράγματα έτσι και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα έχει ένα τέλος.

Όσο μάλιστα πιο ισχυρή είναι η εξάρτηση, άλλο τόσο πιο επώδυνη θα είναι η απεξάρτηση.



Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v