Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η πορεία στις 3.000 μονάδες!

Ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βρίσκεται στις 3.000 μονάδες σε έναν χρόνο από σήμερα. Όμως, δεν θα τον στείλουν εκεί τα σενάρια και τα ντιλ που σε κάποιον βαθμό βρίσκονται πίσω από το πρόσφατο ράλι.

Σοφοκλέους: Η πορεία στις 3.000 μονάδες!
Μπορεί χθες να ανέβηκε χάρη στη σύμπραξη της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ λαμβάνοντας λίγη βοήθεια από την Εθνική, όμως τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει τραπεζοβαρές και επομένως οι προοπτικές του είναι άρρηκτα συνυφασμένες με εκείνες των ελληνικών τραπεζών.

Στην παρούσα φάση, οι αποδόσεις των μετοχών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων υπολείπονται κατά πολύ των άλλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, παρά το ράλι του Ιουλίου που περιόρισε κάπως τη μεγάλη χασούρα από την αρχή της χρονιάς.

Από τη στιγμή που δεν φαίνεται φως στο τούνελ για τα κέρδη των τραπεζών, είναι επόμενο το ράλι να στηριχθεί σε κάτι άλλο.

Αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τα σενάρια για ντιλ που περιλαμβάνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών.

Όμως, η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι οι περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τραπεζικό τομέα δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακόμη κι η ελληνική εμπειρία από συγχωνεύσεις και εξαγορές μεγάλων τραπεζών δείχνει ότι οι δυσκολίες και οι περιπλοκές στο λειτουργικό κομμάτι είναι μεγάλες και μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια για να είναι συμβατά τα μηχανογραφικά συστήματα των εμπλεκόμενων τραπεζών.

Όπως μάλιστα παρατήρησε εύστοχα ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος, το κυρίως ζητούμενο μιας συγχώνευσης στην παρούσα φάση είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας.

Ντιλ μεταξύ ελληνικών τραπεζών δεν προσθέτουν μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα, αν και βοηθούνται περισσότερο εκείνοι που την έχουν ανάγκη μέσω μιας σύμπραξης.

Μόνο αν ο άλλος εταίρος είναι μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και ευρεία καταθετική βάση θα μπορούσε να τονωθεί η ρευστότητα μέσω ενός ντιλ.

Επομένως, η ώθηση των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση της Σοφοκλέους από τραπεζικά ντιλ δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια μετά την περίοδο της προσμονής και της επιβεβαίωσης των ελπίδων.

Το μεγάλο βαρίδι για τις ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τα κρατικά ομόλογα που κουβαλάνε στα βιβλία τους.

Όμως, αυτό είναι επίσης το διαβατήριο για μια εντυπωσιακή αύξηση κερδών και άνοδο διαρκείας των μετοχών τους.

Κοντολογίς, οι τράπεζες δεν έχουν πολλές επιλογές πέραν της παρακολούθησης των εξελίξεων στην αγορά των κρατικών χρεογράφων, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Επομένως, η πορεία των τραπεζικών μετοχών από κάποιο σημείο στο μέλλον και μετά θα είναι εναρμονισμένη με την πορεία των spreads των κρατικών ομολόγων και των CDSs επί του ελληνικού χρέους και γενικότερα της αγοράς ομολόγων.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακά αν οι τιμές των ομολόγων έκαναν ράλι και οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν.

Ας μην ξεχνάμε ότι η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που λήγει τον Μάρτιο του 2011 κυμαινόταν κοντά στο 10% - 11%, πριν ξεκινήσει το τραπεζικό ράλι, και σήμερα βρίσκεται κάτω από το 8%.

Επομένως, η Σοφοκλέους θα μπορούσε να φτάσει ή να ξεπεράσει το όριο των 3.000 μονάδων του χρόνου τέτοια εποχή με συνοδοιπόρο τις τράπεζες αν η αγορά των κρατικών ομολόγων έκανε ράλι, προεξοφλώντας λιγότερες πιθανότητες ενός "κουρέματος".


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v