Ομόλογα: To καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται και λίγοι τους δίνουν σημασία είτε γιατί τα αγνοούν είτε γιατί δεν τα θεωρούν σημαντικά, αν και είναι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

Ομόλογα: To καλό πράγμα αργεί να γίνει!
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε τις 1.700 μονάδες χθες, ανεβάζοντας στο 6% περίπου τα κέρδη των τελευταίων 7 ημερών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο ανοδικό ξέσπασμα της Σοφοκλέους με αξιόλογη ξένη συμμετοχή των ξένων ύστερα από καιρό.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι το τελευταίο διάστημα η αναλογία Ελλήνων - ξένων ήταν της τάξης του 70% - 30%. 

Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το τελευταίο διάστημα, που εν μέρει αποδίδεται στην αίσθηση ότι αφενός μεν σημειώνεται πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο και αφετέρου υιοθετούνται διαρθρωτικά μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη που έχει διαφύγει της προσοχής πολύ κόσμου.

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων έπειτα από καιρό, και δεν αναφερόμαστε ασφαλώς στις δημοπρασίες των εντόκων.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τράπεζες έχουν αρχίσει να δίνουν τιμές αγοράς και πώλησης στα 30ετή και πλέον στα 15ετή ομόλογα, αν και ο φόβος φυλά τα έρμα στα ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2 και 5 χρόνων.

Μερικοί ίσως υποστηρίξουν ότι είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα και ασφαλώς έχουν δίκιο.

Παρ’ όλα αυτά, είναι μια θετική εξέλιξη.

Λίγους μήνες αφότου η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. για να αποφύγει τη χρεοκοπία, καθότι έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα και να αναχρηματοδοτήσει τα χρεόγραφα που έληγαν, κάτι κινείται.

Φυσικά, τα spreads στα CDSs (Credit Default Swaps) του ελληνικού χρέους παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, υπενθυμίζοντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή.

Ο αγοραστής ενός 5ετούς CDS θα πλήρωνε πάνω από 700 μονάδες βάσης χθες, κοινώς 700 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση, για να ασφαλίσει χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ έναντι του ενδεχομένου στάσης πληρωμών της χώρας.

Όπως σωστά υπογραμμίζει έμπειρος τραπεζίτης, αν η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είχε ομαλοποιηθεί τόσο γρήγορα, θα ήταν σαν να αποδεικνυόταν ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να είχε πάει ποτέ στη μέγκενη του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που μετρά είναι το τελικό αποτέλεσμα, κι αυτό δεν θα το ξέρουμε πριν περάσει αρκετός καιρός ακόμη.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα έπρεπε να αγνοούμε τη θετική εξέλιξη που περιγράψαμε πιο πάνω και η οποία ίσως δεν έχει διαφύγει της προσοχής κάποιων παικτών στη Σοφοκλέους.

Άλλωστε, η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα και αυτό είναι κάτι που μερικοί γνωρίζουν πολύ καλά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v