Αγορές: Το σήμα που λίγοι διέγνωσαν!

Η επικέντρωση στα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests της Ε.Ε. ήταν απαραίτητη, αλλά δεν βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση του σήματος για αγορές μετοχών που δόθηκε τη Δευτέρα.

Αγορές: Το σήμα που λίγοι διέγνωσαν!
O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κατέγραψε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση χθες, δικαιώνοντας προς το παρόν εκείνους που δεν άφησαν να περάσει απαρατήρητη μια σημαντική τεχνική κίνηση σύμφωνα με τη Θεωρία του Dow (Dow Theory).

Ο βιομηχανικός δείκτης DJIA και ο λιγότερο γνωστός αλλά πιο παλιός δείκτης Dow Jones Transportation Average (DJTA), αφού κατασκευάστηκε το 1884, έκλεισαν τη Δευτέρα πάνω από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη Θεωρία του Dow, η ανοδική κίνηση αυτής της μορφής από τους δύο «αδελφούς» δείκτες στέλνει σήμα αγοράς, γεγονός που επιβεβαιώθηκε χθες.

Πριν όμως σπεύσει κανείς να αγοράσει μετοχές, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι το σήμα αγοράς αναφέρεται σε μεσομακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θιασώτες της Θεωρίας του Dow σχετικά με την τάση της αγοράς.

Ορισμένοι θεωρούν το σήμα αγοράς μετοχών βραχυπρόθεσμο, εκτιμώντας ότι η κύρια τάση παραμένει πτωτική, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η προαναφερθείσα ανοδική τεχνική κίνηση των δύο χρηματιστηριακών δεικτών στέλνει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που η Θεωρία δεν προσδιορίζει κάποιους ξεκάθαρους επενδυτικούς κανόνες, με αποτέλεσμα να υπεισέρχεται ο παράγων υποκειμενικότητα.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Θεωρία πήρε το όνομά της από τον Charles Dow, τον πρώτο διευθυντή της εφημερίδας «Wall Street Journal» και συνιδρυτή της εταιρίας Dow Jones and Company.

Τα κύρια άρθρα του Charles Dow συνέλεξαν οι William P. Hamilton, Robert Rhea και E. George Schaefer για να συνθέσουν τη Θεωρία.

Σύμφωνα με τη Θεωρία του Dow, είναι πρωταρχικής σημασίας να προσδιορίσει κάποιος την κύρια τάση των τιμών με βάση τις τιμές κλεισίματος.

Είναι κάτι φυσιολογικό αφού εκείνη την εποχή δεν ήταν διαθέσιμες οι ενδοσυνεδριακές τιμές.

Αρκετά επενδυτικά newsletters στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Θεωρία του Dow για να προσδιορίσουν την κύρια τάση της αγοράς.

Τα περισσότερα είχαν εντοπίσει εγκαίρως το σήμα πώλησης που έστελναν οι δύο χρηματιστηριακοί δείκτες τον Νοέμβριο του 2007 και φρόντισαν να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια των ιδίων και των πελατών τους.

Το αν σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική αλλαγή της κύριας τάσης των τιμών κλεισίματος της αγοράς ή όχι θα φανεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ, ο καθένας θα μπορεί να αποφασίσει ποιου πλευρά θα πάρει αν θεωρεί ότι έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v