H τρικλοποδιά των funds στους ταύρους!

Η πιθανή επιτυχία των stress tests να εμπνεύσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ράλι, ίσως σκοντάψει σε ένα αναπάντεχο εμπόδιο.

H τρικλοποδιά των funds στους ταύρους!
Αν η χθεσινή αντίδραση των χρηματιστηριακών και των πιστωτικών αγορών στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests δεν είναι περιστασιακή αλλά αποτυπώνει μια μονιμότερη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, οι "ταύροι" έχουν έναν καλό λόγο να χαίρονται.

Θα έχουν έναν ακόμη καλό λόγο να χαίρονται αν η πολιτική της ελεγχόμενης ανατίμησης του γουάν, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Κίνας, οδηγήσει σε ομαλή προσγείωση της οικονομίας, που έχει αναλάβει τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Όμως, οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα ίσως πάρουν περισσότερο χρόνο πριν γίνουν πλήρως ορατές.

Αν υπάρχει κάτι που λείπει από το επενδυτικό παζλ της θεμελιώδους ανάλυσης, είναι η πορεία της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες και τρίμηνα.

Όμως, οποιοσδήποτε επενδυτής θα έπρεπε να είναι χαρούμενος αν τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών αποδειχθούν καταλύτης για τη μείωση της αβεβαιότητας που ταλανίζει τις αγορές.

Δεν είναι σίγουρο.

Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και οι "αρκούδες" συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι.

Το τελευταίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλό νέο για τους "ταύρους" αφού οι αγορές συνήθως κάνουν ράλι όταν οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν και επικρατεί απογοήτευση.

Όμως, η μεγαλύτερη απειλή για το ανοδικό σενάριο των αγορών προέρχεται από αλλού.

Κοινώς, από τους ίδιους τους επενδυτές.

Ο λόγος είναι απλός.

Η μέση απώλεια των hedge funds εκτιμάται σε 3% περίπου στο β΄ τρίμηνο του 2010, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα funds να καταγράφουν ζημίες από την αρχή της χρονιάς.

Η αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών δεν προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τα συγκεκριμένα funds.

Το αντίθετο ακριβώς.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν μειώσει το ρίσκο των χαρτοφυλακίων τους και διακρατούν περισσότερο ρευστό για κάθε ενδεχόμενο.

Ανάλογο αποτέλεσμα έχει η αυξημένη αβεβαιότητα και στα funds που έχουν να επιδείξουν θετικές αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς.

Τα περισσότερα από τα κερδισμένα funds εμφανίζονται ικανοποιημένα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να αυξήσουν το ρίσκο τους αγοράζοντας π.χ. περισσότερες μετοχές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι θέσεις των περισσότερων funds αποτελούν εμπόδιο για ένα ράλι διαρκείας στις αγορές, ακόμη κι αν τα ευρωπαϊκά stress tests αποδειχθούν καταλύτης για τη βελτίωση της ψυχολογίας και της εικόνας του τραπεζικού κλάδου της Γηραιάς Ηπείρου.

Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο θα χρειαστούν περισσότερα καλά νέα για τις οικονομίες και τη δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών χωρών.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v