ΕΚΤ: H άλλη όψη της χθεσινής δημοπρασίας

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν λιγότερα κεφάλαια από τα αναμενόμενα στη χθεσινή δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνοντας ώθηση στην αγορά. Όμως, κάποιοι βλέπουν το θέμα από άλλη γωνία.

ΕΚΤ: H άλλη όψη της χθεσινής δημοπρασίας
Η έκπληξη ήταν ευχάριστη, αλλά οι αγορές δεν την υποδέχθηκαν τόσο θερμά όσο θα περίμενε κανείς.

Αναφερόμαστε στη χθεσινή δημοπρασία (facility) της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας 3 μηνών στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μία μόλις μέρα πριν λήξουν τα 12μηνα δάνεια (LTRO) συνολικού ύψους 442 δισ. ευρώ που είχε δώσει στα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα μόλις πριν από έναν χρόνο.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις ήθελαν οι τράπεζες να αντλούν πάνω από 300 δισ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία (facility).

Όμως, το τελικό ποσό που αντλήθηκε ήταν 131,9 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ μικρότερο απ’ ό,τι περίμενε η αγορά.

Η αντίδραση του ελληνικού CDS (Credit Default Swap) στα νέα ήταν η πιο ελπιδοφόρα υπό την έννοια ότι το κόστος ασφάλισης για το ελληνικό χρέος έναντι αθέτησης πληρωμών υποχώρησε πάνω από 100 μονάδες βάσης για να πέσει κάτω από τις 900 μονάδες.

Κοινώς, το ετήσιο κόστος ασφάλισης έπεσε κάτω από τις 900.000 δολάρια για κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων. Περίπου τα ίδια νούμερα ισχύουν για ευρώ.

Θετική μεν αλλά πιο συγκρατημένη ήταν η αντίδραση των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών CDS για το κρατικό χρέος και τις τράπεζες που είδαν τα spreads να "μαζεύονται" πολύ λιγότερο.

Όλα αυτά συνέβησαν πριν από την ανακοίνωση της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ισπανίας, που δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό νέο.

Φυσικά, μερικοί ίσως υποψιασθούν ότι το νέο της Moody’s δεν ήταν και τόσο νέο υπό την έννοια ότι κάποιοι το γνώριζαν και επομένως είχε σε κάποιον βαθμό απεικονιστεί στo κόστος των CDS, με συνέπεια τα spreads να μη συμπιεστούν τόσο.

Όμως, η χθεσινή δημοπρασία για την παροχή 3μηνων δανείων είχε μία ακόμη πλευρά.

Μπορεί όλοι να θεώρησαν κατ’ αρχάς θετικό ότι μόνο 171 τράπεζες ζήτησαν 3μηνη ρευστότητα για το σχετικά μικρό ποσό των 131,9 δισ. ευρώ, όμως μερικοί επισήμαναν κάτι άλλο.

Αν διαιρέσει κάποιος το συνολικό ποσό με τον αριθμό των τραπεζών, διαπιστώνει ότι ο μέσος όρος είναι 771 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα.

Δεν είναι μικρό το ποσό, όσο κι αν κάποιος ισχυρισθεί ότι τα ποσά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Είναι όμως λογικό να υποθέσει κάποιος ότι το μεγαλύτερο ποσό θα πρέπει να αντλήθηκε από τράπεζες του αδύνατου κρίκου που είναι ο ευρωπαϊκός Νότος.

Κοινώς, η χθεσινή δημοπρασία (αν είναι σωστός ο όρος) της ΕΚΤ βοήθησε μεν να φύγει η ομίχλη που κάλυπτε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά άφησε αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για τα πιστωτικά ιδρύματα του Νότου.

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν δημοσιεύει τα ονόματα των τραπεζών που συμμετέχουν στη δημοπρασία λειτουργεί στην προκειμένη περίπτωση αρνητικά για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα του Νότου.

Είναι πιθανόν υπερβολικό το ανωτέρω, όμως οι αγορές υπερβάλλουν μερικές φορές, βάζοντας δυνατούς και αδύναμους στην ίδια κολυμβήθρα.

Η ΕΚΤ έχει τρόπο να το αλλάξει.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v