Το κλειδί της ρευστότητας και κάποια ιδέα

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι σε σημαντικό βαθμό συνυφασμένη με την ρευστότητα. Υπο αυτή την έννοια, οι εξελίξεις στο μέτωπο της τελευταίας δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.

Το κλειδί της ρευστότητας και κάποια ιδέα
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η αύξηση των δανείων προηγείται του οικονομικού κύκλου.

Όμως, εμπειρικές μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έπεται των οικονομικών εξελίξεων.

Τα νέα στοιχεία για την τραπεζική χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έδωσε στο φως η Τράπεζα της Ελλάδος έδειξαν αυτό ακριβώς που υποπτεύονται όλοι.

Περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο από 3,2% τον Απρίλιο με τις καθαρές ροές προς τις επιχειρήσεις να είναι θετικές και προς τα νοικοκυριά αρνητικές.

Είναι μια τάση που δεν αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες από την στιγμή που η οικονομία παραμένει σε ύφεση.

Όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι η ρευστότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού γίγνεσθε.

Οι τράπεζες είναι εκείνες που διαμεσολαβούν για να περάσει η ρευστότητα από τους καταθέτες στις επιχειρήσεις.

Αν οι τράπεζες ζορίζονται να βρούν την απαραίτητη ρευστότητα και επιπλέον εφαρμόζουν πιο αυστηρά κριτήρια δανεισμού είναι βέβαιο ότι θα το αισθανθούν πολλοί κλάδοι και η εθνική οικονομία.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και καιρό και το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα μπορούσε να αλλάξει.

Το κράτος έχει εξασφαλίσει το πακέτο από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ και δεν χρειάζεται να βγεί στις αγορές παρά μόνο για τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν.

Εξυπακούεται ότι αν το κράτος δεν μπορεί να δανεισθεί στις αγορές, το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες.

Υπο αυτές τις συνθήκες δεν εκπλήσσει που τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αυτή την στιγμή εξαρτημένα σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ. Τα τελευταία νούμερα ήθελαν την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ να ξεπερνά τα 90 δις ευρώ.

Αναμφισβήτητα, το κράτος μπορεί να δώσει περισσότερες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Μερικές μπορούν επίσης να εκδώσουν καλυμμένες ομολογίες για να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει επ΄ αόριστον γιατί όλο το τραπεζικό σύστημα θα φθάσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την ΕΚΤ και τις καταθέσεις που συνήθως εμφανίζουν κάμψη σε περιόδους ύφεσης.

Σε κάποιο σημείο θα έλθει η ώρα της αλήθειας.

Οι τράπεζες μπορούν να καθυστερήσουν αυτή την εξέλιξη, περιορίζοντας το ενεργητικό τους, συνήθως κλείνοντας περισσότερο την στρόφιγγα του χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όμως, κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο σε περίοδο ύφεσης. Το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να γίνει.

Η προφανής απάντηση είναι να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, να πεισθούν οι αγορές και να βγεί η χώρα να δανεισθεί χωρίς πατερίτσες ώστε να ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Όμως, κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν επιτευχθεί θα αργήσει.

Επομένως, κάτι άλλο θα μπορούσε να γίνει με επίκεντρο τα ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.


Οι ιδέες υπάρχουν αλλά απαιτείται η βούληση και η συνεργασία κι άλλων επίσημων φορέων.

Οι αγορές ομολόγων από τρίτους, π.χ. ΔΝΤ, ΕΕ, θα τόνωναν την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και επομένως θα διευκόλυναν την χρηματοδότηση της οικονομίας σε μια δύσκολη περίοδο.

Ταυτόχρονα, θα βελτίωναν άμεσα την επενδυτική εικόνα των τραπεζών και της Σοφοκλέους, διευκολύνοντας την σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας το Α! εξάμηνο του 2011.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v