ΕΚΤ: Trading ομολόγων ή δεύτερες σκέψεις;

Δεν είναι συνηθισμένο για μια κεντρική τράπεζα που θέλει να στείλει μήνυμα στην αγορά, αγοράζοντας ομόλογα, να βλέπει το CDS μιας χώρας να ανεβαίνει σε επίπεδα-ρεκόρ και να παρακολουθεί.

ΕΚΤ: Trading ομολόγων ή δεύτερες σκέψεις;
Ένα ερώτημα απασχολεί αρκετούς στην αγορά από χθες:

Τι συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ);

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών ανέβηκε χθες σε επίπεδα-ρεκόρ, αφού ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσης.

Κοινώς, η αγορά ήταν διατεθειμένη να πληρώσει 1 εκατ. δολάρια για ένα έτος προκειμένου να ασφαλίσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων μέσω της αγοράς 5ετών συμβολαίων CDS (Credit Default Swaps).

Επίσης, τα spreads στα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνέχισαν την ανηφόρα, ανεβαίνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θα περίμενε κανείς έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη η ΕΚΤ, η οποία είχε αγοράσει ελληνικά και άλλα ομόλογα, τις προηγούμενες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας στην αγορά και σταθεροποίησης των spreads να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε.

Ίσως θα ήταν πιο σώφρον να περιμένει κανείς λίγο ακόμη πριν σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα.

Όμως, ο χρόνος είναι χρήμα στις αγορές και ως εκ τούτου δεν εκπλήσσει που η απραξία της ΕΚΤ δεν πέρασε απαρατήρητη, δίνοντας αφορμή για διάφορα σχόλια.

Ουσιαστικά, τρεις εξηγήσεις μπορεί να δοθούν για τη στάση της ΕΚΤ:

Πρώτον, η ΕΚΤ περιμένει ένα καλύτερο επίπεδο για να μπει και να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί πωλητές.

Είναι γνωστό ότι πολλά funds δεν μπορούν πλέον να διακρατούν ομόλογα της Ελλάδας από τη στιγμή που η Moody’s ακολούθησε το παράδειγμα της S&P υποβαθμίζοντας τη χώρα στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.

Είναι λοιπόν επόμενο ότι θα πιέσουν τις μεν τιμές των ελληνικών ομολόγων προς τα κάτω γιατί θέλουν να φύγουν, το δε spread στα CDSs του ελληνικού χρέους προς τα πάνω για να προφυλαχτούν.

Αν λοιπόν η ΕΚΤ ενεργούσε με τη λογική ενός trader, θα έπρεπε να περιμένει μερικές ακόμη μέρες για να αγοράσει ελληνικά, και συγκεκριμένα μετά το τέλος Ιουνίου, αφού τα funds είναι υποχρεωμένα να τα ξεφορτωθούν μετά το τέλος του τριμήνου.

Δεύτερον, υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ για το μέγεθος των αγορών ελληνικών ομολόγων στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουν.

Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως επικρατήσουν εκείνοι που θεωρούν ότι οι αγορές ομολόγων συνιστούν παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.

Τρίτον, η ΕΚΤ προγραμματίζει μεν κι άλλες αγορές ομολόγων, αλλά θέλει να τις διαχύσει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, π.χ. σε ένα ή δύο χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή εξήγηση για τη στάση της ΕΚΤ, αν και θα ευχόμασταν να είναι η τρίτη.

Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε είναι το εξής:

Η ΕΚΤ θα δώσει αξία στους οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s και η S&P, τους οποίους προσπάθησε να ουδετεροποιήσει αλλάζοντας τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες της ευρωζώνης πριν από λίγους μήνες, αν παραμείνει θεατής των εξελίξεων στην αγορά των ομολόγων.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v