Oι Κινέζοι, η Ελλάδα και οι αγορές!

Η διαφαινόμενη προθυμία των Κινέζων να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι καλό νέο. Ίσως δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά, αλλά το ίδιο ισχύει για την απόφαση της Κίνας να αφήσει πιο χαλαρό το γουάν.

Oι Κινέζοι, η Ελλάδα και οι αγορές!
Οι Κινέζοι δεν πείστηκαν να αγοράσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, γιατί θεώρησαν σωστά ότι ενέχουν σημαντικό ρίσκο.

Όμως, οι ίδιοι γνώριζαν ότι υπήρχε άλλος, καλύτερος τρόπος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των τεράστιων συναλλαγματικών αποθεμάτων τους.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε πραγματικά στοιχεία ενεργητικού της Ελλάδας με στρατηγική σημασία γι’ αυτούς, όπως τα λιμάνια κ.λπ.

Προφανώς, οι μεγάλες ξένες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες σε μια χώρα που στηρίζεται στα κεφάλαια των Ε.Ε. και ΔΝΤ από τη μια πλευρά και της ΕΚΤ από την άλλη για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της.

Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες σε μια περίοδο όπου η οικονομία χρειάζεται άμεση αναπτυξιακή τόνωση, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή δαγκώνει.

Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι η δημοσιονομική προσπάθεια γίνεται για να μπορέσει η χώρα να πείσει τις αγορές έπειτα από κάποιο διάστημα ότι αξίζει να της εμπιστευτούν εκ νέου τα λεφτά τους αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, προς αυτήν την κατεύθυνση βοηθά η απόφαση της κινεζικής πλευράς να αφήσει το νόμισμά της να διακυμαίνεται πιο ελεύθερα σε σχέση με το δολάριο.

Κατ’ αρχάς, η κινεζική κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε ποτέ σε μια τέτοια κίνηση αν δεν ήταν σίγουρη ότι δεν θα έβλαπτε την οικονομία της, που είναι μία από τις λοκομοτίβες της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης» της κινεζικής οικονομίας που φοβούνταν αρκετοί δεν συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

Η έστω μικρή ισχυροποίηση του κινεζικού νομίσματος βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία, υποβοηθώντας στην αποφυγή πολιτικών τριβών για εμπορικά θέματα.

Επίσης συμπιέζει κάπως τις τιμές των εμπορευμάτων, αφού τιμολογούνται σε δολάρια.

Κοινός παρονομαστής, κι αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά, δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Η διάθεση για ρίσκο είναι ίσως ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας μετά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση του ελλείμματος και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα κρίνει αν η χώρα θα μπορεί να δανείζεται τα κεφάλαια τα οποία χρειάζεται στις διεθνείς αγορές.

Είναι άλλο πράγμα να θέλουν οι περισσότεροι να αγοράσουν κινητές αξίες που ενέχουν ρίσκο κι άλλο να προσπαθούν να το αποφύγουν.

Στην πρώτη περίπτωση θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να πουλήσει τα ομόλογά της, ενώ το αντίθετο θα συμβεί στη δεύτερη περίπτωση.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε την απόφαση της Κίνας για πιο ελαστικό εθνικό νόμισμα σημαντική.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v