Ελληνικές τράπεζες: Καλά νέα από τα stress tests

Το νέο για τα τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών βοήθησε κάπως να φτιάξει το κλίμα στις αγορές, αν και κάποια ερωτηματικά παραμένουν. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα απογοητεύσουν.

Ελληνικές τράπεζες: Καλά νέα από τα stress tests
O καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα είναι η διαφάνεια, σκέφτηκαν οι ηγέτες της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα.

Αποφάσισαν λοιπόν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τα λεγόμενα stress tests των τραπεζών της Ε.Ε. το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, αντιλαμβανόμενοι ότι τα ερωτηματικά που υπάρχουν για τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων στον απόηχο της κρίσης του δημοσίου χρέους δεν βοηθούν κανέναν.

Ιδιαίτερα τις τράπεζες που έχουν ή εικάζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά ομόλογα χωρών από την περιφέρεια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου πιθανολογείται ότι καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Δεν είναι μυστικό ότι οι φήμες περί μεγάλων απωλειών από την έκθεση των τραπεζών σε ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης έχουν πληγώσει τις μετοχές τους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.

Φυσικά, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν επηρεάζονται τόσο από τη σημαντική πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, καθότι έχουν μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι των κρατικών χρεογράφων στην κατηγορία της «παρακράτησης μέχρι τη λήξη», με αποτέλεσμα να αποτιμώνται σε ιστορικές τιμές.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθότι δεν είναι μόνο οι μετοχές αλλά και τα CDSs (Credit Default Swaps) των ευρωπαϊκών τραπεζών που έδειχναν τουλάχιστον μέχρι πρότινος ότι υπάρχει θέμα.

Ο δείκτης iTraxx Senior Financials της εταιρίας Markit σχεδόν ακούμπησε στις 8 Ιουνίου το υψηλό των 210 μονάδων βάσης όπου είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2009.

Επίσης, το ύψος-ρεκόρ των καταθέσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ έδειξε ότι ήταν απρόθυμες να δανείζουν η μία στην άλλη.

Αν κρίνει κανείς από την αντίδραση των αγορών, τα νέα για τα stress tests βοήθησαν τις μετοχές και τα CDSs των τραπεζών να έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά τις τελευταίες μέρες.

Φυσικά, το ζητούμενο για μας είναι τι θα δείξουν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον επόμενο μήνα.

Εξυπακούεται ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις υποθέσεις, π.χ., για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω στις οποίες θα βασιστούν τα tests.

Αναμφισβήτητα είναι νωρίς για να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα των τεστ κοπώσεως, αν προτιμάτε.

Όμως, όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη έχει παίξει η απόφαση του ΔΝΤ και προφανώς της τρόικας να αποδεχτεί τα κεφάλαια Tier II να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Η απόφαση, η οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί σε κάποια υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών, δεν αφορά σε κάποιες τράπεζες που βασίζονται σε κεφάλαια Tier I.

Όμως, έχει προφανώς σημασία για κάποιες άλλες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία και η αγορά χρειάζονται μερικά καλά νέα για να πάρουν κάπως τα πάνω τους.

Πιστεύουμε ότι η πληροφόρησή μας είναι σωστή και επομένως οι τράπεζες και η Σοφοκλέους έχουν κάτι θετικό στο οποίο να προσβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας μεσοπρόθεσμα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v