To χρέος και το στοίχημα του χρυσού!

Η κρίση του χρέους έχει κοστίσει στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης και έχει πιέσει το ευρώ. Όμως, δεν είναι όλοι χαμένοι. Υπάρχουν και οι κερδισμένοι. Όμως, εκείνο που μετρά είναι το μέλλον.

To χρέος και το στοίχημα του χρυσού!
Με την τιμή του χρυσού στα 1.230 δολάρια η ουγγιά είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για το πολύτιμο μέταλλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρυσός δεν έχει μέλλον ακόμη κι αν κάποιος δεν ασπάζεται την άποψη ορισμένων αναλυτών που προβλέπουν ότι το κόστος εξόρυξης θα ανέρχεται στα 1.400 δολάρια η ουγγιά το 2015.

Για τους οπαδούς του χρυσού υπάρχουν μερικοί παράγοντες που δεν αλλάζουν.

Τα ΕΤFs (Exchange Traded Funds) στον χρυσό συνεχίζουν να έχουν εισροές αλλά παρ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των κεφαλαίων υπό διαχείριση της κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Ένας άλλος υποστηριχτικός παράγοντας είναι το μικρό ποσοστό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας και της Ιαπωνίας, κάτω του 3%, που είναι τοποθετημένα σε χρυσό. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ εκτιμάται σε 70% περίπου.

Αν, λοιπόν, οι κεντρικές τράπεζες των δύο μεγάλων ασιατικών χωρών αποφάσιζαν να αυξήσουν τη συμμετοχή του χρυσού στα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών τους στο 10% του συνόλου, η ζήτηση για χρυσό θα αυξανόταν κατακόρυφα.

Μερικοί υπολογίζουν ότι θα ήταν 3 φορές και βάλε μεγαλύτερη από την ετήσια παγκόσμια παραγωγή χρυσού, ωθώντας σε πιο υψηλά επίπεδα την τιμή του.

Οι πιο φανατικοί οπαδοί του πολύτιμου μετάλλου που το βλέπουν επίσης σαν παγκόσμιο νόμισμα, επιχειρηματολογούν ότι ούτε το δολάριο, ούτε το ευρώ διαθέτουν ανάλογα εχέγγυα από τη στιγμή όπου τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και των χωρών της ευρωζώνης είναι μεγάλα και υπάρχει τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά.

Επίσης, παραδοσιακά, ο χρυσός επωφελείται όταν η Fed εφαρμόζει την πολιτική των πολύ χαμηλών έως αρνητικών πραγματικών επιτοκίων του δολαρίου.

Αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο και δεν αναμένεται να αλλάξει για κάμποσο καιρό ακόμη. Υπό αυτή την έννοια, αυτό είναι καλό νέο για τον χρυσό.

Όμως, ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του χρυσού θα είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι εξελίξεις στην κρίση του δημοσίου χρέους το επόμενο 12μηνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρεοκοπία μιας χώρας θα ωφελούσε τον χρυσό, αλλά συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα κέρδιζε επίσης έδαφος αν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναγκάζονταν να εφαρμόσουν την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε γιατί θα ήθελαν να βοηθήσουν κάποια χώρα ή χώρες με κρίση χρέους να αποφύγουν τα χειρότερα είτε για να μην ξαναπέσουν οι οικονομίες τους σε ύφεση.

Ο χρυσός θα βρισκόταν πιθανόν υπό πίεση αν η παγκόσμια οικονομία ανέκαμπτε, κάτι πολύ πιθανό, και οι κεντρικές τράπεζες άρχιζαν να ανεβάζουν τα επιτόκια.

Όμως, το τελευταίο δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο αφού οι κεντρικές τράπεζες θα περιμένουν πρώτα να βεβαιωθούν ότι οι οικονομίες έχουν πάρει τα πάνω τους και μετά να αρχίσουν να ανεβάζουν επίσημα τα επιτόκια.

Υπό αυτή την έννοια, το γενικότερο περιβάλλον και ειδικότερα η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη δεν θα πρέπει να δυσαρεστεί τους οπαδούς του χρυσού.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v