Η μετάσταση της κρίσης κάνει κύκλους!

Η υποβάθμιση της Eλλάδας από τη Moody’s άφησε αδιάφορα τα χρηματιστήρια, αλλά άνοιξε ξανά τα spreads των περιφερειακών χωρών. Το 4ο κύμα μετάστασης της κρίσης δεν μοιάζει για τελευταίο.

Η μετάσταση της κρίσης κάνει κύκλους!
Όπως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού δεν λέει να περιοριστεί, απειλώντας το οικοσύστημα της περιοχής και τη βιωσιμότητα της ΒP, έτσι και η κρίση του χρέους στην ευρωζώνη δεν λέει να καταλαγιάσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπερκάλυψη των δημοπρασιών των ομολόγων στις οποίες προχώρησαν χθες η Ισπανία και η Ιρλανδία βοήθησε να καταλαγιάσουν κάπως οι ανησυχίες των επενδυτών μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s μία μέρα πριν.

Όμως, το κόστος του δανεισμού των προαναφερθεισών χωρών συνέχισε την ανηφόρα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κατά πόσον η τάση θα παραμείνει ανοδική, αν και είναι το πιθανότερο.

Ακόμη πιο ξεκάθαρη ήταν η εικόνα στην αγορά των πιστωτικών παραγώγων CDSs (Credit Default Swaps), καθώς το spread της Ελλάδας ανέβηκε στις 810 μονάδες βάσης από 784 την προηγουμένη και 753 μονάδες την Παρασκευή.

Koινώς, ο ενδιαφερόμενος θα πλήρωνε 810 χιλ. ευρώ για να ασφαλίσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ από ενδεχόμενη στάση πληρωμών της χώρας.

Σημειωτέον ότι το CDS της Πορτογαλίας κέρδισε 20 μονάδες για να βρεθεί στις 320 και της Ισπανίας σκαρφάλωσε στις 252 μονάδες βάσης από 233 την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τη Markit.

Είναι σαφές ότι η χθεσινή αντίδραση των πιστωτικών αγορών ήταν αποθαρρυντική, σε αντίθεση με εκείνη των χρηματιστηριακών αγορών που ήταν ενθαρρυντική, αφού οι περισσότερες κατέγραψαν κέρδη.

Για μερικούς τουλάχιστον από τους παρατηρητές της αγοράς των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και των CDSs, αυτό που συνέβη χθες δεν είναι τίποτε άλλο παρά το 4ο κύμα της μετάστασης του χρέους στην ευρωζώνη.

Το 1ο κύμα παρατηρήθηκε προς τα τέλη Απριλίου, όταν τα spreads της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και εν συνεχεία της Ισπανίας και της Ιταλίας άρχισαν να ξεχειλώνουν μετά τα καθέκαστα στην Ελλάδα.

Ήταν ο λόγος που οι επίσημες αρχές αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, ανακοινώνοντας το πακέτο των 750 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (SMP).

Το 2ο κύμα σημαδεύτηκε από τη διεύρυνση των spreads της Ισπανίας και της Ιταλίας όταν έγινε κατανοητό ότι τα ομόλογά τους δεν συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι εκείνων που αγοράζει η ΕΚΤ.

Το 3ο κύμα παρατηρήθηκε λίγο μετά τις αρχές Ιουνίου, όταν τα spreads των ομολόγων και των CDSs χωρών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, άρχισαν να ξεχειλώνουν σε σχέση με της Γερμανίας.

Ήταν η πρώτη φορά που η μετάσταση της κρίσης του χρέους άγγιζε τον σκληρό πυρήνα, αλλά πολλοί το προσπέρασαν γρήγορα.

Το νέο άνοιγμα των spreads των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης στον απόηχο της υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody’s στην κατηγορία των «σκουπιδιών» φαίνεται ότι σηματοδοτεί το 4ο κύμα της μετάστασης.

Αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε ποιο επίπεδο και πότε θα κορυφωθεί η διεύρυνση των spreads, αφού το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στο Βέλγιο και στην Ισπανία το επόμενο 6μηνο με 12μηνο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές εξελίξεις να υπάρξουν το φθινόπωρο και στην Ελλάδα.

Πάντως, αν τα spreads στη περιφέρεια συνεχίσουν να ξεχειλώνουν, δεν θα έπρεπε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει και κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και άλλων χωρών, παρότι αποτελεί ανάθεμα για τους Γερμανούς.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι το σίριαλ της μετάστασης της κρίσης του χρέους από την Ελλάδα θα συνεχιστεί με νέα επεισόδια.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v